Ga naar de inhoud

(Spanje) Woordvoerder landarbeidersbond SAT opgepakt

Nog een geval van repressie, uit Spanje dit maal (na het bericht van gisteren over de hongerstaking van Kostas Sakkas in Griekenland) waar dinsdag 9 juli Diego Cañamero gearresteerd werd, toen hij het kantoor van de (land)arbeidersbond SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores) uitging.

2 min leestijd

 

(Zie eerdere berichten over acties van SAT vorig jaar hier en hier. Diego Cañamero is een bekende woordvoerder van de basisvakbond, die vooral actief is bij arme boeren en knechten in Andalusië en er niet voor schroomt om de wet te overtreden. Zo hebben ze supermarkten leeggehaald om voedsel aan hongerigen uit te delen, en worden er steeds weer stukken grond gekraakt voor landloze boeren. In 2009 werden de landingsbanen van het vliegveld van Malaga bezet als verzet tegen het bezuinigingsbeleid (filmpje). Hier de bezetting van een bank

De arrestatie vindt plaats vanwege de geruchtmakende bezetting van een grote boerderij die bezit is van het leger maar de grond niet gebruikt (alleen om EU-landbouwsubsidie op te strijken). Na de bezetting in de zomer van 2012 (filmpje) werd geprobeerd de boerderij collectief weer operationeel te maken, maar na twee weken werd de boel ontruimd. Afgelopen mei is de boerderij opnieuw bezet, en ontruimd (filmpje). Er worden 54 mensen aangeklaagd. Cañamero wist dat ze hem wilden dwingen te verschijnen, en weigerde vrijwillig te gaan en verklaarde zich tot ‘juridisch ongehoorzaam’.

 

Filmpje arrestatie.

Stuk in krant El Mundo

Laatste nieuws:

Gisteren, een dag na arrestatie, is Diego Cañamero weer vrijgelaten, zonder dat hij een woord in de rechtbank gesproken heeft. Buiten de rechtbank stonden honderden mensen om steun te betuigen.(Verslag op website SAT)

Website SAT: http://www.sindicatoandaluz.org/