Ga naar de inhoud

Spaanse worgwet in actie: razzia’s tegen anarchisten

Vorige maand werd in Spanje de ‘Ley Mordaza’ aangenomen, de ‘gag law’ oftewel worgwet die zware straffen zet op ongeoorloofde protesten. Het is een maatregel die de regerende conservatieve partij neemt om de aanhoudende protesten tegen het crisisbeleid in te dammen. Afgelopen dinsdag (16 december) werd een groot aantal lokalen en woonhuizen binnengevallen van de in Spanje zeer actieve anarchistische beweging. 15 mensen werden gearresteer.

3 min leestijd

De invallen vonden vooral plaats in Barcelona, waar drie lokalen en een aantal woonhuizen werden ingevallen door zo’n 300 zwaarbewapende ME-ers, ondersteund met een helikopter. Een van de lokalen was het populaire Kasa de la Muntanya dat al zo’n 25 jaar in gebruik is door bewoners en activisten. De twintig bewoners moesten naar de gymzaal, en aanwezige kinderen (5 en zes jaar oud) werden van hun vader gescheiden tijdens de huiszoeking. (bron)

Volgens de politie was de actie gericht tegen een “terroristische organisatie”, maar dat is natuurlijk propaganda. Er werden telefoons, laptops en andere apparatuur in beslag genomen, en er werd overal een grote puinhoop achtergelaten. En 15 mensen werden dus afgevoerd en opgesloten.

Onmiddellijk na begin van de invallen begonnen solidariteitsacties op gang te komen, die nog in aantal en omvang toenemen. Op twitter is de hashtag #YoTambienSoyAnarquista (ik ben ook anarchist) naar verluidt ’trending’ (en is er natuurlijk ook een Catalaanse evenknie).

{youtube}C7vsNknb4MM{/youtube}

Worgwet

gag lawDe politieactie (die ze de stoere titel ‘operatie Pandora’ hadden gegeven, nou die doos is opengegegaan) staat feitelijk los van de net aangenomen Ley Mordaza. Bij zo’n zware beschuldiging als terrorisme zijn de maatregelen die de wet mogelijk maken kinderspel. Toch zijn ze ongelofelijk en ingrijpend en maakt de Spaanse regering er een fikse stap mee richting politiestaat. Er is ook veel protest tegen geweest, ook van gevestigde andere partijen en mensenrechtenorganisaties en dergelijk. Dat heeft ertoe geleid dat een paar van de meest draconische maatregelen geschrapt werden.

Maar de hoofdmoot is nu door het parlement (waar de Partido Popular een meerderheid heeft, de overige partijen stemden tegen) aangenomen.

Over de inhoud is veel geschreven en bericht, een overzicht van de nieuwe repressiemogelijkheden is oa. hier te vinden  Een Engelstalige analyse van eerder dit jaar verscheen bijvoorbeeld op Al Jazeera  (foto protest tegen wet in november in Madrid)

Er staan hoge boetes op het fotograferen van de politie of het organiseren van vreedzaam protest. Los van de boetes betekent het dat ze nu ook mensen daarvoor kunnen arresteren en opsluiten (want anders kun je immers de boete niet opleggen). Evenzeer geldt dat voor het “organiseren van bijeenkomsten in de publieke ruimte” (waar geen toestemming voor is verleend). En dan zijn er nog de algemene uitbreiding van de bevoegdheden van politie: identiteitscontrole en fouilleren naar believen, zonder dat er een aanleiding voor hoeft te zijn, invallen zonder de noodzaak van “verstoring van de orde”.

De overheid kan nu ook protest verbieden als ze “vermoeden dat daardoor de openbare orde verstoord zal worden” en er is een nauwelijks gedefinieerde categorie van “noodzakelijke infrastructuur” ingevoerd, waar elke samenkomst van personen bij voorbaat verboden is als daardoor het functioneren in gevaar komt. Denk aan: stations, wegen, koopcentra, raffinaderijen, etc. Sommige paragrafen zijn gericht tegen specifieke protestbewegingen. Bijvoorbeeld de maatregel dat er boetes opgelegd worden voor deelnemers aan protesten tegen ontruimingen. Dit is bedacht om de populaire PAH te bestrijden, die buurtbewoners mobiliseert om zich solidair te tonen met mensen die door banken uit hun huis gezet worden omdat ze de huur/hypotheek niet meer op kunnen brengen.

Zie voor updates ook http://barcelona.indymedia.org/

Aanvulling:

Meer details over de invallen en arrestaties op libcom

libertat