Ga naar de inhoud

Spaanse bank bezet door arbeiders

In de Zuidspaanse stad Granada werd op woensdag 19 november een felle
demonstratie georganiseerd, die eindigde in de gelijktijdige bezetting
van de kantoren van een lokale projectontwikkelaar en het hoofdkantoor
van de bank BBVA.

2 min leestijd
Placeholder image

De demonstratie "tegen werkeloosheid en precariteit" was georganiseer door de  Sindicat Andaluz de Trabajadores, een kleine bond die in 2007 is ontstaan uit onvrede over de gematigde koers van de grote bonden. Arbeiders van de boerenbond SOC voegden zich daar bij. Honderden demonstranten blokkeerden ook wegen in de stad, terwijl de bezetting voortduurde.

ImageDe bezetters hadden een pakket eisen als reactie op de steun van de Spaanse staat aan de banken. Zo eisten ze onder meer een garantie van de overheid dat degenen die door de crisis ontslagen zouden worden "tenminste vier maanden loon doorbetaald krijgen". De regering wordt ervan beschuldigd "van de armen te stelen om aan de rijken te geven".

De bezetting van projectontwikkelaar OSUNA was allerminst toevallig. Eigenaar Nicolas Osuna staat symbool voor de lokale ‘old boys’ die veel verdiend hebben aan de bouwboom, die nu door de crisis geraakt wordt. Naast het bouwbedrijf bezit hij de grootste olijfbomenplantages in de provincie en zit hij in de raad van bestuur van de Bank van Andalusië en is grootaandeelhouder van een stel andere banken. De linkse vakbondsleider Juan Manuel Sánchez Gordillo noemde hem een ‘economische bandiet’.

ImageHet kantoor van Osuna werd door de politie ontruimd, maar de bezetters voegden zich daarna bij de bezetters in de bank verderop in de stad. Die bezetting duurde de hele nacht voort en werd de volgende dag opgeheven, toen er afspraken waren gemaakt met het stadsbestuur om te praten over crisisplannen.
De bank en de straten hingen ondertussen vol stikkers en posters die opriepen tot de "onbeperkte algemene staking".

TImageoen het gesprek met het stadsbestuur op 20 november geen konkrete toezeggingen opleverde, trok een groep demonstranten opnieuw op naar het kantoor van Osuna, waar politie het gebouw echter afschermde van de demonstranten (bron )

Bron
Website vakbond
Lokale krant (Spaans )
Nog een krant
Engelstalig
Filmpje