Ga naar de inhoud

Solidariteitscampagne met Zapatistas

Open vergadering: Solidariteitscampagne met Zapatistas“A thousand rages, one heart: the Zapatista communities live!” .Stop de repressie in Mexico, ‘als ze een van ons raken, raken ze ons allemaal’.
Open vergadering voor deelname aan internationale solidariteitscampagne met zapatistas,
Do 23 sept 20.00 uur in Utrecht

3 min leestijd
zapsol

In 2006 riepen de Zapatistas vanuit de zuid-Mexicaanse jungle op tot een brede samenwerking van basisdemocratische groepen om op die manier een alternatief te bieden voor de nationale verkiezingen destijds. Al snel werd De Andere Campagne geboren. Een initiatief van de Zapatistas om in gesprek te raken met allerlei (buitenparlementaire)groepen in het land. Zo hebben ze bijvoorbeeld de opstandige deelstaten Oaxaca en Guerrero bezocht. Bij Mexico-stad kwam de tour tot een halt toen het verzet tegen een nieuw te bouwen internationaal vliegveld in Atenco (ligt vlak buiten de stad) bloedig werd neergeslagen. De Andere Campagne hoopte een bijdrage te kunnen leveren om de vele gevangenen vrij te krijgen en gerechtigheid te eisen voor de tientallen vrouwen die bruut verkracht zijn door agenten. Helaas steunt de regering nog altijd het harde neerslaan van dit verzet en verdraaien ze de feiten rondom wandaden gepleegd door agenten.

Sindsdien is er weinig meer vernomen van zowel de Zapatistas als De Andere Campagne. Bijna parallel aan het aangaan van samenwerking met andere sympathiserende groeperingen is de repressie tegen politiek verzet in Mexico schrikbarend toegenomen. Ook voor de autonome gemeenschappen in Chiapas heeft dit grote gevolgen gehad. In het afgelegen La Realidad is het Zapatistaleger, het EZLN, bijna zesentwintig jaar geleden opgericht. De afgelopen jaren heeft de PRI de locale bevolking rondom deze verzetshaard zo gewelddadig onder druk gezet en tegen elkaar uitgespeeld, dat vandaag de dag bijna het hele gebied uit niet-Zapatistas bestaat. Rondom La Garucha is de situatie de afgelopen twee jaar verslechterd. Paramilitairen hebben hier vrij spel om Zapatista sympathisanten van hun terrein te verjagen. In de buurt van Roberto Barrios speelt momenteel een gewelddag conflict rondom een eco-toerisme project, waarbij ze Zapatistas van hun terrein proberen te verjagen. Ook hier worden knokploegen en paramilitairen ingezet die gesteund door politieagenten angst en paniek proberen te zaaien. Door deze ontwikkelingen lijkt het dat De Andere Campagne een stille dood gestorven is. Ook de Zapatistas zijn – net als hun broeders in bijvoorbeeld Guerrero en Oaxaca – enkel bezig om, zonder al te veel verlies, een antwoord te vinden op de repressie en laten zo goed als niets van zich horen.

Om solidariteit te tonen met onze companeros in Mexico – die zich inzetten voor de gezamenlijke strijd tegen neoliberalisme – is er door het internationale Zapatista solidariteitsnetwerk een campagne gestart met de titel “A thousand rages, one heart: the Zapatista communities live!”. Ook in Nederland hopen we een bijdrage te kunnen leveren.

Donderdagavond 23 september vindt er om 20.00 uur in Utrecht een discussie/voorbereidingsavond plaats over de bovenstaande campagne om de repressie in Mexico onder de aandacht te brengen.

Voor meer informatie en adresgegevens: 06-30266039 (Christiaan Verweij)