Ga naar de inhoud

Solidariteit met Suruç en Rojava

Op maandag 20 juli werd in Suruç, Zuid-Oost Turkije, een groep progressieve jongeren vermoord door een zelfmoordaanslag. Het doel van de jongeren die zich de “Kinderen van Gezi”* noemen, was steun te leveren aan de opbouw van de door de Koerden heroverde stad Kobani in Syrisch Koerdistan.

2 min leestijd

“We gaan 500 bomen planten in naam van de revolutionairen die gedood werden in het verzet tegen ISIS in Kobane,” zei een van de getroffen jongeren. “We gaan ook fruitbomen planten in naam van Berkin Elvan [de 15-jarige jongen die gedood werd tijdens de Gezi-protesten in Istanbul], het oorlogsmuseum in Kobane herbouwen, de bibliotheek en de kinderopvang in het cultureel centrum herstellen, een speeltuin bouwen en bijdragen aan het opruimen van het centrum van Kobani.” Ze hadden boeken, speelgoed, kleding en jonge bomen bij zich. Deze jonge socialisten van de SGDF (Federatie van Socialistische jongerenorganisaties) waren op weg om Kobani te herbouwen en ter nagedachtenis aan de gevallen verdedigers van Kobani een bos te planten.

Na maanden van strijd wordt het leven in Kobani weer georganiseerd. Honderden vrijwilligers uit verschillende landen nemen deel aan de wederopbouw. De mensen van Rojava roepen op tot solidariteit met hun verzet en er worden nieuwe banden gesmeed tussen het oosten en westen van Turkije, tussen de Koerdische beweging en breder links in heel Turkije. Aanslagen als deze zijn geen willekeur. Wij zien de aanslag als product van de actieve nalatigheid van de Turkse overheid die steun aan de Koerden tegenhoudt maar IS-strijders geen strobreed in de weg legt. Turkije maakt zich middels het steunen van terreur partij in een vuile oorlog tegen Koerdische zelfbeschikking. De aanslag beoogt solidariteit te blokkeren, angst en aarzeling te zaaien.

Wij eisen dat Turkije stopt met IS te steunen en de opbouw van Rojava te frustreren.

Wij eisen een eind aan de blokkade van de grens met Rojava.

Wij eisen dat Nederland de bewoners van Rojava met raad en daad steunt.

Links moet internationaal de Koerdische zaak steunen. Dit is een strijd om zelfbeschikking, om autonomie, om een nieuwe, andere, solidaire samenleving op te bouwen. Het is tijd voor Internationale Brigades (hulp bij wederopbouw en verdediging) voor Rojava. Wij roepen daarom op tot solidaire actie, acties bij Turkse instellingen, steun aan Rojava en aan de sociale oppositie in West en Oost Turkije.

Voor meer info zie: www.actievoorrojava.nl

en op fed-book: https://www.facebook.com/ActievoorRojava?fref=ts

————

  Gezi slaat op de grootscheepse protesten van twee jaar geleden in Istanbul tegen de geplande sloop van het groene stadspark Gezipark voor een betonnen winkelcentrum, wat progressief Turkije bij elkaar bracht.