Ga naar de inhoud

Solidariteit met stakers in Frankrijk

Franse stakers (tegen de pensioenhervormingen) roepen op tot internationale steun. Bijvoorbeeld door geld te storten in hun stakingskas.

1 min leestijd

(Bron: labournet)

In het bijbehorende filmpje (van 6 februari) legt een machinist die georganiseerd is in de vakbond CGT, uit Trappes, een voorstad van Parijs, uit waar het om gaat.

Hier is de link naar het stakingsfonds: details van de bank:
INFO’COM-CGT/CSTP – CREDITCOOP PARIS ALESIA
IBAN : FR76 4255 9100 0008 0035 3860 774

Foto: op 3 februari 2020 hield de SI Cobas vakbond, als lid van het Europese Netwerk van Basisvakbonden een demonstratie in Milaan in solidariteit met de stakende werkers Frankrijk.

In dit geval gaat het om de stakingskas van de CGT, ook andere bonden, zoals de basisbond SUD hebben dergelijke kassen waar steun voor nodig is.

In de Duitse arbeidersbeweging wordt al een tijd opgeroepen om actiever solidariteit te betuigen met de opstandige arbeidersbeweging in Frankrijk. Zie hier een uitgebreid dossier (Duitstalig)

Een van de oproepen daartoe is van de Hamburgse groep Jour Fixe, die in haar oproep ook een aantal praktische handelingsmogelijkheden schetst:

  • Solidariteitsverklaringen schrijven
  • Informatie over de stakingen verzamelen en erover berichten (via deze websites, mailinglijsten, en mails aan collega’s)
  • Geld ophalen voor de stakers!
  • Naar Frankrijk toe gaan en soldariteitsbezoeken afleggen en ingezameld geld demonstratief overhandigen.