Ga naar de inhoud

Solidariteit met in Turkije gevangengenomen journalist Max Zirngast!

Doorbraak betuigt haar solidariteit met Max Zirngast en alle journalisten en activisten die in Turkije worden vastgehouden. De Turkse staat moet zijn repressie zo snel mogelijk beëindigen.

3 min leestijd

(Door Tjeerd Hekking, oorspronkelijk verschenen op de website van doorbraak)

Dinsdag 11 september lichtte de Turkse politie journalist en activist Max Zirngast van zijn bed. Dezelfde morgen werden ook zijn kameraden van TÖPG (Initiatief voor een Partij voor Sociale Vrijheid) Hatice Göz en Mithatcan Türetken in de boeien geslagen. Het is nog onduidelijk of en wanneer ze worden vrijgelaten.

Waar de 29-jarige Oostenrijker precies van wordt verdacht en op basis van welk bewijs, willen de Turkse autoriteiten maar niet vertellen. Wel heeft zijn advocaat Tamer Doğan laten weten dat Zirngast door de politie op alle mogelijke manieren onder druk wordt gezet om een verklaring aan hem te ontlokken. Ondanks maatschappelijke druk van onderop en politieke druk op het hoogste niveau werd Max’ voorarrest afgelopen vrijdag verlengd.

Zirngast woont sinds 2015 voor zijn studie politicologie in Ankara, waar hij zich onvermoeibaar inzette in de klassenstrijd, vóór democratische vrijheid en tégen de erdoğanistische dictatuur. Hij analyseerde de politieke situatie in Turkije voor verschillende media, waaronder Jacobin, Re:Volt Magazin en junge Welt. Hij schreef ook voor het Turkse links-libertaire blad Toplumsal Özgürlük.

Politieke machtsspelletjes

De arrestaties passen in een lange, lange reeks van arrestaties van linkse activisten, journalisten en politici. Het autoritaire regime grijpt alle mogelijkheden aan om haar verstikkende greep op de macht te verstevigen. Dat is helaas niets nieuws – wat wel nieuw is, is de brutaliteit die de Turkse staat daarbij aan de dag legt. Vorig jaar werd Taner Kiliç, voorzitter van Amnesty International Turkije opgepakt en de linkse presidentskandidaat Selahattin Demirtaş bracht de verkiezingen eerder dit jaar achter de tralies door. Deze zetten tonen het zelfvertrouwen van het AKP-regime ten tijde van een wereldwijde autoritaire golf.

ZirngastarrestatieDe arrestatie van Zirngast past daarbij in een patroon van het gevangennemen van westerlingen, die door Erdoğan als gijzelaars worden ingezet. Eerder werden de Amerikaanse dominee Brunson en de Duitse journalist Deniz Yücel al tot diplomatieke speelbal van het Turkse regime gemaakt. Deze keer is dus de eveneens onschuldige student Zirngast aan de beurt.

Dat uitgerekend een Oostenrijker wordt gegijzeld, mag overigens geen toeval heten. De rechtse en nationalistische regering van ÖVP en FPÖ heeft het gemunt op de moskeeën van de Grijze Wolven en van de Turkse staatsorganisatie Diyanet. Beide zijn geconfronteerd met sluitingen van hun gebedshuizen en uitwijzingen van hun geestelijken in het kader van de “Islamwet”: een door de vorige regering ingevoerde wet tegen “buitenlandse inmenging”. Onder het mom van verzet tegen “parallelle samenlevingen” en “radicalisering” voedt de Oostenrijkse regering vooral de islamhaat in eigen land.

Consequent anti-fascisme

Doorbraak kiest geen partij in de geopolitieke machtsspelletjes tussen imperialistische politici – wij staan aan de kant van uitgebuite en onderdrukte mensen over de hele wereld. Een consequente anti-fascistische politiek maakt daar onderdeel vanuit. Daarom keren wij ons tegen de repressie door Erdoğan, tegen het extreem-rechtse nationalistische vertoog van de Grijze Wolven en ook tegen de islamhaat van rechtse Europese politici. Wij laten ons niet klemzetten door het rechtse idee dat vrijheid, gelijkheid en solidariteit slechts verworvenheden zijn van westerse culturen die verdedigd moeten worden tegen “onbeschaafde” buitenstaanders. Wij strijden samen met de verdedigers van deze waarden in binnen- en buitenland.

De arrestatie van dappere activisten als Zirngast, Göz en Türetken wijst eens te meer op de dringende noodzaak van deze strijd tegen fascisme en reactie, in welk land of in welke vorm dan ook.