Ga naar de inhoud

Solidariteit met de strijd van de Griekse arbeiders!

Verklaring over de Griekse crisis van anarchistisch communistische organisaties
Griekenland is een test voor het sociaal ontmantelen die ons allen te wachten staat. Dit beleid wordt uitgevoerd door alle institutionele partijen, door iedere regering en door alle instituties van het wereldwijde kapitalisme. Er is slechts een manier om dit beleid van het barbaarse kapitalisme tegen te houden: directe actie van het volk, om de stakingsbeweging te verbreden en het aantal demonstraties in heel Europa te laten toenemen.

4 min leestijd
greeceschnews

 

Oorspronkelijk verschenen op anarkismo.net, (via) vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

De Griekse arbeidersklasse is kwaad, en met goeie redenen, met de poging om de verantwoordelijkheid voor het bankroet van de Griekse staat op hun schouders te leggen. We houden in plaats hiervan vol dat de internationale financiële instituties en de Europese Unie verantwoordelijk zijn.

De financiële instituties hebben de wereld, en Griekenland in het bijzonder, ondergedompeld in een economische en sociale crisis van historische proporties, waarbij landen in de schulden worden gedwongen, en nu klagen deze zelfde instituties dat bepaalde staten het risico lopen dat ze niet in staat zullen zijn hun schulden terug te betalen.

We verwerpen deze hypocrisie en zeggen dat zelfs als Griekenland – en alle andere landen – de schulden kunnen terugbetalen, ze dit niet zouden moeten doen: het is aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de crisis – de financiële instituties, niet de arbeiders – om te betalen voor de schade die door deze crisis is veroorzaakt. De Griekse arbeiders hebben gelijk als ze weigeren de schulden van hun land terug te betalen. We weigeren voor hun crisis te betalen!

Laten we in plaats hiervan de kapitalisten in de vuurlinie plaatsen: het Griekse kapitaal genereert wat van de hoogste winstmarges in Europa, vanwege diens investeringen in de armere Balkan landen, de afwezigheid van sociale bescherming, collectieve garanties en een minimumloon voor Griekse arbeiders, om nog maar te zwijgen over de gigantische zwarte economie in arbeid in het land en een nog grotere uitbuiting van immigranten werk. Het Griekse kapitaal wordt ook zeer licht belast, vanwege de zwakte van de staat (tegenover de rijken) en vergaande corruptie die fraude en belasting ontduiking op een massieve schaal toestaat. Dus is het aan de Griekse kapitalisten om voor deze crisis te betalen.

We verwerpen ook de houding van de Europese Unie. De EU werd tegenover ons gepresenteerd als een veronderstelde garantie van vrede en solidariteit tussen de volkeren, maar nu toont het diens ware gezicht – dat van optreden als een onvoorwaardelijke steunpilaar voor het neoliberalisme, in een volledige ontkenning van de notie van democratie. Zo gauw een land in de problemen raakt verdwijnt alle pretentie van solidariteit. Dus zien we dat Griekenland wordt uitgescholden en beschuldigd van laksheid, met beledigende taal die grenst aan racisme. Het Europa dat ons beschermt dat liberalen en sociaal-democraten toonden op het moment van het schandalige gedwongen aannemen van het Lissabon Verdrag (in het bijzonder in Frankrijk en Ierland) lijkt nu heel ver weg te zijn.

Wat betreft werkelijke bescherming hebben de EU en de financiële instituties hun inspanningen gecombineerd om Griekenland te duwen in de richting van het gedwongen ontmantelen van publieke dienstverlening, door bezuinigingsplannen die herinneren aan de Structurele Aanpassing Plannen van het IMF: het niet vervangen van staf, bevriezingen van lonen, privatiseringen en verhogingen van de BTW. Nu eist de EU dat de pensioenleeftijd wordt terugverhoogd naar 67, niet alleen in Griekenland maar ook in andere landen, en dreigt ook met het ontmantelen van het sociale uitkeringen systeem. Op deze manier openen ze nieuwe markten voor investeerders, terwijl ze de activa van rijke investeerders garanderen, ten koste van de basale belangen van de arbeidersklasse. Het is een Europa van de heersende klasse, en een Europa waar we tegen moeten samenwerken.

Dit is waarom we oproepen tot deelname in heel Europa in solidariteit initiatieven met de Griekse arbeidersklasse en met toekomstige slachtoffers van de slachting van de banken.

Laten we tegenover de waarden van hebzucht en roofzucht waarop de Europese Unie gebaseerd is, reageren met klassen solidariteit! Griekenland is een test voor het sociaal ontmantelen dat ons allen te wachten staat. Dit beleid wordt uitgevoerd door alle institutionele partijen, van de meest botte kapitalisten tot liberalen en sociaal democraten, door iedere regering en door alle instituties van het wereldwijde kapitalisme. Er is slechts een manier om dit beleid van het barbaarse kapitalisme tegen te houden: directe actie van het volk, om de stakingsbeweging te verbreden en het aantal demonstraties in heel Europa te laten toenemen.

Solidariteit met de strijd van de Griekse arbeiders!

Alternative Libertaire (Frankrijk)
Workers Solidarity Movement (Ierland)
Federazione dei Comunisti Anarchici (Italie)
Organisation Socialiste Libertaire (Zwitserland)
Zabalaza Anarchist Communist Front (Zuid Afrika)
Unión Socialista Libertaria (Peru)
Workers Solidarity Alliance (VS-Canada)
Common Action (VS)
Union communiste libertaire (Quebec)
Revista Hombre y Sociedad (Chili)
Melbourne Anarchist Communist Group (Australië)
Miami Autonomy & Solidarity (VS)

———————–
6 mei 2010