Ga naar de inhoud

Solidariteit met de hongerstakende mensen in het Lipa Kamp

((01.01.2021) Honderden mensen in het uitgebrande Lipa-kamp* in Bosnië en Herzegovina hebben zich vanochtend verenigd in een protest tegen de rampzalige levensomstandigheden waarin ze gedwongen worden te vechten om te overleven. Daarnaast zijn veel van de demonstrerende ‘People on the Move’ in hongerstaking gegaan om te strijden voor een humane behandeling en huisvesting, open grenzen en internationale media-aandacht. Gezien de al bijna onbestaande (voedsel)voorraad lijkt deze moedige stap een van de weinige mogelijkheden die mensen hebben om de aandacht te vestigen op deze humanitaire catastrofe.

2 min leestijd

(Door All Cops Are Borders  bron: indymedia Duitsland, vertaling globalinfo.nl)

Het Rode Kruis van het kanton Una-Sana brengt één keer per dag een half brood, 0,5l water en één of twee blikken van 150g met vlees of vis per persoon. Hoe kan een persoon genoeg te eten krijgen die sinds 10 dagen hiervan moet leven, laat staan overleven in de strenge winter in de bergen?

Sinds de middag, is het leger nu al aangekomen bij het Lipa Camp, zowel om een nieuw tentenkamp op te zetten naast de ruïnes van Lipa, als om de situatie nog repressiever te beantwoorden. Dit is absoluut geen oplossing! Want dit houdt de mensen verder vast in een gevangenisachtig complex, op 25 km afstand van alle infrastructuur en winkelvoorzieningen, in tenten die nooit kunnen dienen om te overwinteren.

Gezien de grote aanwezigheid van politie en militairen is het niet verwonderlijk dat journalisten kort na het oplaaien van het protest werden verhinderd om te werken en door de politie uit het kamp werden weggeleid. Door het internetcontact met de mensen die in en rond het kamp wonen, blijven we echter de vele video’s, foto’s en informatie uit de eerste hand ontvangen over de actuele gebeurtenissen in Lipa. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om hen hiermee niet alleen te laten, maar te helpen om hun stem te laten horen.

lipa2Geen nieuw Camp Lipa 2.0, geen militair offensief, geen verdere schijnvertoning in het machtsspel tussen de EU en de interne Bosnische ontwrichting!

De mensen moeten onmiddellijk een alternatief krijgen om in te leven en de politiek verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen!

Evacueer alle kampen! Nu!

Daarnaast roepen we iedereen op om zich solidair te tonen met de strijdbare en moedige mensen in Lipa en alle andere strijdende vluchtelingen!

*Voor de geschiedenis van de blijvende tragedie die zich in Lipa afspeelt, zie dit Duitstalige artikel op indymedia.de
[Alle gebruikte foto’s zijn genomen door People on the Move en zijn vrijgegeven voor publicatie.]