Ga naar de inhoud

Solidariteit met de Algemene Staking in Griekenland

De afgelopen twee jaar heeft de Griekse bevolking de grofste bezuinigingsmaatregelen over zich heen gekregen sinds de invoering van de Euro. Griekenland werd het “zwarte schaap” onder de EU-leden en moest hard gestraft worden. In 2010 werd het eerste bezuinigingspakket opgelegd door de Griekse regering onder aanvoering van de Trojka (IMF, EU en de Europese Centrale bank (ECB)). Het resultaat was dat de werkloosheid naar 18% steeg en 40 % onder jongeren. Talloze kleine en middelgrote bedrijven gingen failliet en een serie massale ontslagen werd ingesteld in zowel de publieke als private sector. Lonen en pensioenen van ambtenaren werden verlaagd naar soms 500 Euro. Een jaar na het eerste bezuinigingspakket bleken de voorspellingen van het IMF en de Griekse regering volledig fout te zijn. In plaats van de groei die was beloofd voor 2011, wordt verwacht dat de economie met nog eens 5,5 procent zal krimpen.

3 min leestijd
plaatjegriek19

 

Afgelopen juni kwamen honderdduizenden mensen bijeen op Syntagma plein en andere pleinen in het hele land om te laten zien dat ze tegen het nieuwe ‘reddingsplan’ waren dat opgelegd werd door de Trojka en de regering Papandreou. Het plan was monstrueus. Volgens het neoliberale standaard-recept zou Griekenland niet alleen zijn economie moeten liberaliseren, alle staatsbedrijven moeten privatiseren – tegen extreem lage prijzen – en het grootste deel van zijn welvaartsvoorzieningen moeten afschaffen, maar zou het ook zijn soevereiniteit kwijtraken, hetgeen een grove inbreuk op de grondwet is. Griekse arbeiders zouden loonsverlagingen moeten aanvaarden tot veertig procent en de versnelde privatisering van het gezondheidssysteem, sociale zekerheid en onderwijs. Het was duidelijk dat hoewel het eerste plan faliekant mislukte, het recept hetzelfde bleef.

 

Op dat moment bereikte het verzet van de bevolking zijn hoogtepunt. De zogenaamde socialistische regering van papandreou beantwoordde dat met een massale golf repressie door de politie. Twee dagen lang was het centrum van Athene een grote oorlogszone. Verschillende mensen raakten gewond en honderden demonstranten werden gearresteerd. De enige beschrijving die we kunnen bedenken als we de beelden van die dag voor ogen halen, is terrorisme.

 

Hoewel de Griekse regering en haar Europese metgezellen alles geprobeerd hebben omdat tegen te gaan, verzet de bevolking zich nog steeds. De komende twee dagen is een algemene staking uitgeroepen. het nieuwe plan van de regering is om nog eens 30.000 mensen te ontslaan in de publieke sector, lonen verder te verlagen en wat het belangrijkste is: collectieve arbeid overeenkomsten af te schaffen. In tijden dat het minimum loon in Griekenland 592 euro bedraagt en meer dan 600 miljard door rijke Grieken is overgeheveld naar Zwitserse banken, bedenkt de voorzitter van de Socialistische Internationale, G. Papandreou dat het enige wettige middel dat de werkende mensen hebben om hun recht op loonarbeid te krijgen, vernietigd moet worden.

 

Omdat we geloven dat na de gebeurtenissen van 28 en 28 juni bij Syntagma plein de regering Papandreou elke legitimiteit om te regeren en wetten af te vaardigen verloren is.

 

Omdat we geloven dat de Europese Unie verworden is tot een oligarchische instelling die wordt voortgedreven door de banken, de multinationals en wat lobbyisten.

 

Omdat we elke dag zien dat onze families en vrienden aan de armoede gebracht worden en gedwongen worden om te emigreren.

 

Omdat we zelf gaar naar ons thuisland zouden willen terugkeren wanneer we dat willen en dan een waardig leven kunnen voeren.

 

Omdat mensen over de hele wereld begonnen zijn om in opstand te komen.

 

Daarom willen wij, enkele Grieken die in Nederland leven, onze nadrukkelijk uitdragen dat we solidair zijn met de mensen in Griekenland die aan de algemene staking zullen deelnemen gedurende de komende twee dagen en willen we een boodschap aan iedereen geven, dat we zullen doen wat er maar nodig is om de omstandigheden in Griekenland en in Europa om te keren.

 

Burgerlijke ongehoorzaamheid nu!

 

———-

Vertaling globalinfo.nl

Aanvulling vertaler:

Origineel in het Engels

Steungroep Griekenland is Overal

Meer over de staking in Griekenland.