Ga naar de inhoud

Sluit aan bij platform Behoud Lutkemeerpolder!

De afgelopen weken hebben verschillende maatschappelijke organisaties en bezorgde Amsterdammers zich verenigd in het platform Behoud Lutkemeepolder. Aanleiding is het voornemen van de gemeente Amsterdam om de (biologische) akkers in de polder onder zand te zetten ten behoeve van een bedrijventerrein. Gemeente Amsterdam is, samen met gemeente Haarlemmermeer, Provincie NH en Schiphol, eigenaar van projectontwikkelaar SADC. De BV die niet alleen in de Lutkemeerpolder, maar ook op andere plekken rondom Schiphol honderden hectares landbouwgrond omzet in bedrijventerreinen.

2 min leestijd

Platform Behoud Lutkemeerpolder is stomverbaasd dat het om overheidsinstanties gaat die het voortouw nemen in de projecontwikkeling in de polder. Dat niet alleen; er verdwijnt miljoenen gemeenschapsgeld in deze onderneming! En als klap op de vuurpijl is er een samenwerking aangegaan met een BV die ook als verdachte opdook in de Hooijmaijers-affaire.

Middenin de Lutkemeerpolder is biologische zorgboerderij De Boterbloem gevestigd. Eind maart behaalde De Boterbloem een mooie overwinning: een unanieme motie dat er gekeken moest worden naar behoud van de boerderij en haar akkers. Alles wijst er echter op dat het een pyrrus-overwinning wordt. De bouwvoorbereidingen gaan onverminderd door en ambtelijk wordt er voorgesorteerd op het aanbieden van een klein strookje grond en klaar.

Platform Behoud Lutkemeerpolder vindt dat de polder sowieso niet bebouwd mag worden. Het omzetten van natuur en landbouwgebieden naar bedrijventerreinen is niet van deze tijd. Om verdere klimaatschade te voorkomen is al het onbebouwde gebied hard nodig voor voedselvoorziening, korte ketens en lokale productie. Maar ook voor waterberging, schone lucht, groenbeleving en een gezonde stad.

Om dit kracht bij te zetten zullen er de komende tijd diverse acties en manifestaties worden georganiseerd, om te beginnen een actiekamp op 15 en 16 september in de polder.
Wat vragen we:
1. Steunbetuiging op de website www.behoudlutkemeer.nl
2. (inhoudelijke) bijdrage op het actiekamp in de vorm van tentoonstelling, workshop, activiteit
3. mobilisatie van achterban door oproepen te plaatsen, artikelen te schrijven op eigen website/magazines
4. actieve deelname aan het actiekamp bij opbouwen, logistiek, voorbereidingen etc.
5. publiekelijk uitdragen dat bebouwen van de Lutkemeerpolder zeer onwenselijk is

Op de website behoudlutkemeer.nl is meer informatie te vinden.