Ga naar de inhoud

Shopping musical: Van der Meyden anti-kapitalist?

Een verwarrend gebeuren in Carré komende week. Daar gaat de musical  Crazy Shopping in première. Het verhaal is losjes gebaseerd op dat van Reverend Billy, bekend actiedominee in de VS, die vooral bekend werd door het punken van Starbucksvestigingen. (foto peaceandfreedom.org)

2 min leestijd
rev_billy_2

 

Met zijn  Church of Stop Shopping (met koor en scharen volgelingen) belaagt de dominee nog steeds Starbucks en andere multinationals en koopgoten om mensen te bevrijden van het geloof in de valse god van het consumeren.

Maar de show in Carré wordt gepresenteerd als ‘de feelgood show van 2010’ en is een productie van roddelkoning Henk van der Meyden (De Telegraaf). Zie hier een filmpje over de musical.

Bezoekers krijgen elk een ‘goodiebag’ (don’t ask) ter waarde van 59,- euro met daarin allerlei spullen van bedrijven en je kunt ook boeken voor een ‘Shopping experience’ (pdf)  waarbij je eerst gaat winkelen en daarna de show bezoekt.

Reverend Billy zelf heeft uitgebreid  medewerking verleend aan de show.
Vrij Nederland berichtte dat Reverend Billy aanvankelijk geen benul had wie van der Meyden is en in welk vaarwater hij terecht was gekomen. Maar hij vindt het niet zo’n probleem en verklaart het ontvangen geld goed te zullen besteden. ‘In september spelen we onze eigen voorstelling met de Church of Stop Shopping tijdens het Fringe-festival in Amsterdam. Dat wordt een keiharde oorlogsverklaring aan het adres van het grootkapitaal.’ verklaart de dominee in VN.

In mei besteedde de website goedgelovig.nl (luchtig reli) al aandacht aan de musical en postte toen ook antwoord van Reverend Billy himself. Hij verklaart dat als de musical erg slecht blijkt te zijn, ze dat luid en duidelijk zullen verkondigen, en dat ze ook medewerking hadden verleend aan de documentaire Supersize Me van Morgan Spurlock die tot die tijd sportverslaggever op tv was.

Documentaire over the Reverend uit 2007: What Would Jesus Buy?