Ga naar de inhoud

Shell medeverantwoordelijk voor vervuiling en de moord op 9 Nigerianen

Klimaat- en mensenrechtenverdedigers organiseren op dinsdag 10 november 2020 negen solidariteitsacties ter herdenking van de negen Nigerianen die 25 jaar geleden ter dood zijn gebracht vanwege hun verzet tegen Shell in de Ogoni-regio. De actiegroepen eisen dat Shell verantwoordelijkheid neemt voor medeplichtigheid aan de dood van de Nigerianen – bekend als de Ogoni 9 – en stopt met de huidige mensenrechtenschendingen en vervuiling in Nigeria. 

3 min leestijd

(Bron: Code Rood)

Op negen verschillende plekken in Nederland zijn herdenkingsacties voor de Nigerianen, die op 10 november 1995 zijn opgehangen omdat zij zich verzetten tegen de vervuiling van hun leefomgeving door de oliewinning van Shell. Een van hen was de bekende Nigeriaanse schrijver en dichter Ken Saro-Wiwa. De acties vertellen gezamenlijk het verhaal van Shell in Ogoniland en de Ogoni 9. De acties zijn te volgen op Instagram, Facebook en Twitter.

“In Nederland presenteert Shell zich als een maatschappelijk betrokken en groen bedrijf, met windmolens en vrolijke kinderen”, aldus Hanneke van Houten, woordvoerder voor organisator Shell Must Fall. “Maar deze negen mannen, de meesten vaders van jonge kinderen, zijn vermoord omdat het Shell beter uitkwam. Dit is het ware gezicht van Shell. Ook nu nog, want de de mensenrechtenschendingen en de vervuiling gaan op grote schaal door.”(1)

Shell is verantwoordelijk voor grootschalige vervuiling van Ogoniland en speelde een belangrijke rol in de onderdrukking van het verzet en de onwettelijke arrestatie, gevangenschap en executie van Ken Saro-Wiwa en acht andere leden van de Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP). In de jaren 90 heeft Shell het Nigeriaanse regime herhaaldelijk aangemoedigd om de protesten tegen hun oliewinning in Ogoniland te stoppen, ook al wist de oliemultinational welke ‘methoden’ het leger daarvoor zou gebruiken: moorden, verkrachtingen en het verbranden van dorpen. Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International (2). Enkele weken nadat Shell met de president van Nigeria sprak over ‘the problem of the Ogonis and Ken Saro-Wiwa’ werden de negen gearresteerd. Volgens de broer van Ken Saro-Wiwa heeft Shell aangeboden om Saro-Wiwa vrij te krijgen als hij zou beloven om te stoppen met zijn protest tegen Shell. Dat heeft Saro-Wiwa geweigerd. Op 10 november 1995 werden de negen mannen na een algemeen erkend oneerlijk proces (3) opgehangen.

In 2009 heeft Shell met een deel van de nabestaanden van de Ogoni 9 een schikking getroffen van 15,5 miljoen USD. Shell heeft echter nooit verantwoordelijkheid genomen voor haar rol in de executie van de Ogoni 9. Op dit moment loopt er een rechtszaak in Den Haag, aangespannen door vier weduwen van de vermoorde mannen, om Shell alsnog medeplichtig te houden voor de moorden. (4) Daarnaast lopen er verschillende andere rechtszaken tegen Shell omtrent vervuiling en mensenrechtenschendingen in Nigeria. (5) (6)

De groepen die dinsdag in actie komen willen dat Shell vervuilde gebieden in Nigeria onmiddellijk schoonmaakt en herstelbetalingen biedt aan de Ogoni, evenals aan alle gemeenschappen wereldwijd die door de fossiele brandstoffen-winning getroffen zijn. 

Hier kan je de actie volgen:

Facebook: https://www.facebook.com/klimaatactie/ en https://www.facebook.com/shellmustfall/

Twitter: @klimaatactie en @shellmustfall

Instagram: @klimaatactie en @shellmustfall

Noten:

(1) https://www.foei.org/news/oil-spills-ogoniland-nigeria-shell

(2) https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/06/shell-complicit-arbitrary-executions-ogoni-nine-writ-dutch-court/

(3) https://thecommonwealth.org/history-of-the-commonwealth/nigeria-suspended-commonwealth

(4) https://www.amnesty.nl/actueel/nigeria-shell-kiobel

(5) https://milieudefensie.nl/actueel/baanbrekende-rechtszaak-van-vier-nigeriaanse-boeren-en-milieudefensie-tegen-shell-nadert-einde

(6) https://www.amnesty.nl/actueel/rechtszakenshell