Ga naar de inhoud

September vol politieke festivals en conferenties

Kennelijk heeft iedereen aan de linkerzijde hetzelfde idee: als de zomervakantie ten einde is, houdt het goede weer nog even aan en kunnen we mooi een festival organiseren. Enkele grote voor u op een rijtje gezet. Spoiler: u moet er wel voor naar het buitenland.

3 min leestijd

(Foto Lassi Kurkijärvi CC2.0/Flickr)

Waarom er in Nederland geen na-de-zomer festivals meer gehouden worden is een raadsel. Misschien valt er niets meer te vieren in de polder… Dan maar even de grens over…

Manifiesta in Oostende

bannermanifiestaJaarlijks terugkerend spektakel. Inhoudelijk is het nogal aan de Belgische PvdA gelieerd en hun agenda en mensen zijn dan ook duidelijk terug te vinden in het programma. Maar op de informatiemarkt is een veel breder palet aanwezig en het debat programma is interessant, en het culturele programma immens en met geweldige namen.

Debatten over onder andere loonstrijd, ant-fascisme, veel vakbondthema’s en je kunt er zelfs voetballen,  en schaken tegen een grootmeester. Ook zijn er linkse politieke sterren uit de hele wereld  en bij de muziek optredens als van Ana Tijoux en Pantera Negra, stikstof, magic System en HK

17 en 18 september aan het strand van Oostende. Website: https://www.manifiesta.be/

Fête de l’Humanité

Fete du lhumanite 2022Vergelijkbaar, maar ouder en nog veel groter is het Franse Fête de l’Humanité (9-11 september, Bretigny-sur-Orge, vlak onder Parijs)

oorspronkelijk feest van de Communistische partij van Frankrijk, maar inhoudelijk breder dan dat en met wederom een imposant programma aan muziek (vader en zoon Dutronc!, Laylow, Selah Sue), film, debatten. Politieke debatten zijn verdeeld over verschillende thematische dorpen, met alle bekende linkse en feministische onderwerpen, maar ook veel over Oekraïne en de Navo.

(9-11 september, Bretigny-sur-Orge, vlak onder Parijs) https://fete.humanite.fr/

Transnational Social Strike (8-11 september, Sofia)

Niet een festival, maar een conferentie van drie dagen over solidariteit in tijden van oorlog

Neem het initiatief, verander het oorlogsklimaat!

Drie jaar na de vorige bijeenkomst in Tbilisi, Georgië, zijn we blij te kunnen aankondigen dat het TSS Platform opnieuw activisten, vakbondsleden, arbeiders en migranten uit verschillende hoeken van Europa en daarbuiten uitnodigt voor een transnationale bijeenkomst in Sofia, georganiseerd samen met het Bulgaarse feministische collectief LevFem. (…)

Volledige uitnodiging en programma: hier

AntiUniversity en Anarchist Bookfair London

10-16 september Londen: (anti)Universiteit en (17 september) anarchistische Boekenmarkt

De AntiUniversiteit is een doorlopend programma van zelfgeorganiseerde radicale leer- en wederzijdse vormingsevenementen. Het is een gezamenlijk experiment om academische en klassenhiërarchie uit te dagen – binnen, buiten en tegen bestaande institutionele structuren.

Iedereen kan een Antiuniversitair evenement organiseren, in welke vorm dan ook, waar dan ook!

Dit jaar bundelen we onze krachten weer met de Anarchist Bookfair in Londen om een week lang een Antiuniversitair Festival te organiseren van 10 tot 16 september, gevolgd door de Anarchist Bookfair in Londen op 17 september.

https://festival.antiuniversity.org/

————–

Ook nog: Favoriten festival in Dortmund (15-25 september)

Wel heel erg Echte Kunst, maar met politieke invulling en veelal gratis, thema:
Under the motto (Un)Learning for possible futures, they address the challenges of the present and the future on an artistic and discursive level. The joint, continuous process of (un)learning and growing together between genders, generations, classes and borders will be the centre of the festival.

https://favoriten-festival.de/

——————
En daarna gaat de strijd uiteraard verder. In oktober kunnen we alvast melden

7-9 oktober Berlijn: conferentie over ‘vermaatschappelijking’(= privatisering ongedaan maken)

https://vergesellschaftungskonferenz.de/

Veel festivals op een rijtje:

https://www.festivalfinder.eu/festivals