Ga naar de inhoud

Schurken Zonder Grenzen. Grotten van Juukan Vernietigd

Het grootkapitaal, in dit item vertegenwoordigd door het machtige Anglo-Australische mijnbouw concern Rio Tinto, heeft op 24 mei 2020, met vergunning van de Australische nationale overheid, de prehistorische grotten van Juukan door ontploffing vernietigd. Het betreft erfgoed van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, die daar 46 000 geleden verbleven en de grotten van tekeningen voorzagen (Le Monde van 29 mei 2020).

2 min leestijd

(Door Thom Holterman, oorspronkelijk verschenen op Libertaire Orde)

Het Zakelijk Dagblad van 2 juni 2020 maakte eveneens melding van het feit dat Rio Tinto de oude heilige inheemse plaats met dynamiet heeft opgeblazen om een Australische ijzerertsmijn uit te breiden. De ijzerertsmijnen vormen meer dan de helft van de omzet van het bedrijf en het laat zich niet tegenhouden door zogenaamd cultureel erfgoed.

Alles anders?

Alles zou anders zijn door het coronavirus. Misschien. In ieder geval op de aanwezigheid van één virus na: het kapitalisme. Hebben we ‘de wereld’ net zo horen brullen van afschuw over de destructie van erfgoed door Rio Tinto als toen de Taliban de Boeddha’s van Bamyan in maart 2001 in Afghanistan vernietigde? De VN smeekten de Taliban de beelden met rust te laten, aldus de Volkskrant van 28 februari 2001 (het artikel zit achter een betaalmuur, dus het heeft geen zin ervan een hyperlink te geven; zo pikt iedereen zijn graantje mee). Het is NU.nl dat op 5 juni 2020 ook aandacht aan deze zaak besteedt en uitgebreid ingaat op wat het concern Rio Tinto een Aboriginal-erfgoed ‘misverstand’ noemt.

Het kapitalisme vierde hoogtij. En als het aan ‘het systeem’ ligt, zal het dat blijven vieren. Hoeveel miljarden worden inmiddels niet vrijgevig aan het bedrijfsleven verstrekt om het hoofd boven water te houden? Om nadien de uitbuitings- en vernietigingsdrift meer gestructureerd te kunnen botvieren!

Ik heb niemand van officiële zijde gehoord over het destructieve gedrag van Rio Tinto. Het is het gedrag van lui die heel bewust uitgaan van: ‘Eigenbelang eerst!’. In dat geval is vernieling geoorloofd, spreekt niemand over ‘plundering’ zoals bij rellen. Sta je aan de kant van de schurken zonder grenzen, dan sta je goed. Vernielen zit in hun bloed, immers?

Als de bekende Franse econoom Thomas Piketty in zijn boeken becijferde, zoals ik laatst las, dat ‘we’ (ja, wie?) sinds 1700 honderd maal rijker zijn geworden, dan is dat gelet op één voorwaarde: ‘we’ hebben de wereld vernietigd. De schurken zonder grenzen lopen daarbij zonder uitzondering voorop, zo blijkt opnieuw in Australië. En dat zou anders worden? Niet voordat het virus ‘kapitalisme’ is geneutraliseerd.