Ga naar de inhoud

Schoonmakers nuttiger dan bankiers

In een rapport van de New Economics Foundation (NEF) wordt op heel andere manier gekeken naar de waarde van werk. Het gaat verder dan louter nagaan hoeveel de verschillende beroepen betaald worden. De vraag was wat ze bijdragen aan de maatschappij en daarvoor worden een aantal van de principes- en technieken van het Social Return on Investment analysis gebruikt om de sociale, ecologische en economische waarde die deze beroepen produceren – en in sommige gevallen ondermijnen – te kwantificeren.

1 min leestijd
nef

Zes beroepen werden onder de loep genomen: bankiers, werknemers in de kinderopvang, kaderleden in de reclamewereld, schoonmakers in ziekenhuizen, belastingadviseurs en werknemers in afvalrecyclage.
Hun conclusies?

  1. werknemers in afvalrecyclage: voor elke £1 (1 pond is vandaag 1,27 euro) besteed aan lonen wordt een waarde van £12 gegenereerd.
  2. schoonmakers in ziekenhuizen: voor elke £1 besteed aan lonen wordt meer dan £10 sociale waarde gegenereerd.
  3. werknemers in de kinderopvang: voor elke £1 die zij worden betaald genereren zij tussen £7 en £9,50 maatschappelijke waarde.
  4. bankiers in de City (financiëel hart van Londen): hoewel zij salarissen verdienen tussen de £500.000 en £10 miljoen, vernietigen zij £7 aan maatschappelijke waarde voor elke pond die zij genereren.
  5. kaderleden in de reclamewereld: voor een salaris van tussen de £50.000 en £12 miljoen vernietigen zij £11 pond voor elke pond in waarde die zij genereren.
  6. belastingadviseurs: Voor een salaris van tussen £75.000 en £200.000 vernietigen zij voor een waarde van £47 pond voor elke pond die zij genereren.

Natuurlijk zullen velen zeuren over de methodiek: iedereen weet dat het onmogelijk is om een echte monetaire waarde te plakken op de waarde van vele dingen. Maar alleszins is deze benadering net zo geldig – zoniet meer – als de routineuze benadering met ’normale’ metingen.

(Bron: attac Vlaanderen)

Zie ook verslag op BBC.