Ga naar de inhoud

Russische antifacisten veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van terrorisme

Een rechtbank in Moskou heeft zeven leden van de antifascistische groep Set – Russisch voor “Netwerk” – veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De leden van Set worden beschuldigd van het voorbereiden van terroristische aanslagen tijdens o.a. het WK-voetbal in 2018.

2 min leestijd

(Door Pyt van der Galiën, overgenomen van Krapuul, aanvulling onderaan)

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de beschuldigingen gefabriceerd door de FSB (de opvolger van de KGB), de politie en het OM. De veroordelingen zijn gebaseerd op onder marteling verkregen bekentenissen, aan concreet bewijsmateriaal ontbreekt het volledig. In een beschaafd land met een functionerende rechtsstaat worden dergelijke bekentenissen aan de kant geschoven, maar het Rusland van tsaar Vlad I is geen beschaafd land en al helemaal geen rechtsstaat. Het is – tussen haakjes – natuurlijk wél meteen duidelijk waarom Wilders en Baudet dwepen met Poetin.

Oppositieleider Alexei Navalny heeft de uitspraak van de rechtbank scherp veroordeeld: “De bekentenissen van deze jonge mensen over een denkbeeldige terroristische terroristische organisatie zijn uit hen geslagen. Elke Russische minister is 10 keer meer een misdadiger en een bedreiging voor de samenleving dan deze mensen”.

Bron: The Moscow Times

Aanvulling globalinfo: Ook The Guardian schrijft uitvoerig over de schandalige veroordeling. De terroristische voorbereiding van de groep bestond voornamelijk uit het samen spelen van paintbal. Het is wel duidelijk: gewelddadige acties van extreemrechts tegen linkse activisten in Rusland komen overal voor, en worden beschermd door politie en staat. Wie zich daartegen verweert wordt jarenlang opgesloten en gemarteld.

Zie ook (engels) overzicht van Memorial