Ga naar de inhoud

Rolstoelen op de barricade

Vorige maand protesteerden gehandicapten in Griekenland weer. Ze eisten onder andere een onderhoud met de minister van Financiën omdat ook hun uitkering weer verder gekort werd (en ze hadden maar een pensioen van 390-490 euro per maand!). Dit keer werden ze niet met traangas bestookt, zoals vorig jaar.…Een vertaling van een bericht op de website keepptalkinggreece.

3 min leestijd
handic1

(Het originele bericht vind je hier)

 

Beschamende beelden in het hart van de Griekse hoofdstad: mannen en vrouwen in rolstoelen, blinden met wandelstokken. Ze moesten een demonstratie vormen om een afspraak te krijgen met de minister van Financiën. Wie de beroemde ‘Griekse werkelijkheid’ kent, kan zich makkelijk voorstellen hoe ze van de ene instantie naar de andere en van het ene ministerie naar het andere gestuurd werden, om te proberen aandacht te krijgen voor hun problemen. Ze sloegen de handen ineen en hielden een demonstratie om te protesteren tegen de moeilijke situatie waarin duizenden gehandicapte Grieken moeten leven die te leiden hebben onder het snoeien van hun uitkeringen.

 

hadic2

Onderschrift: Spandoek: Denk je in: “en gehandicapped en arm”.

 

Leden van de Panhelleense Verbond van Verlamden, maar ook vertegenwoordigers van de Bond van Blinden, kwamen bijeen voor het Ministerie van Financiën om een onderhoud met minister Yiannis Stournaras te eisen.

 

{youtube}EVGOyRILId0{/youtube}

 

Onder de demonstranten bevond zich onder andere Grigoris Polychronidis

die een gouden medaille voor Boccia gewonnen had bij de paralympics van 2012. “We zijn nog maar net terug in Griekenland en we moeten vechten tegen andere, veel zwaardere tegenstanders,” verklaarde hij, met de toevoeging: “We hebben geleerd om te vechten.”. De president van het Paralympics Comité was er ook.

 

handic3

“Je bent gehandicapped – Van de Kaiadas af (*)!”

 

De demonstranten waren tegen de aangekondigde opheffing van uitkeringen voor gehandicapten, waaronder een belastingvrij bedrag. Ze klaagden ook over de “Derde-Wereld-omstandigheden” in instellingen voor gehandicapten.

 

ill4

Surreel: Spandoek: “Meneer Schauble, hebben we het memorandum soms voor onze rolstoelen getekend?”

 

Toen de demonstranten hoorden dat ministers Stournaras geen tijd had om ze te woord te staan “vanwege andere verplichtingen”, dreigden ze de hele dag bij het ministerie te zullen blijven. Ze vertrokken weer met een afspraak voor volgende dinsdag in hun zakken.

 

Naschrift (van de website): Ze waren in ieder geval zo gelukkig dat ze niet met traangas belaagd werden zoals vorig jaar.

 

(*) Kaiadas (Keadas): de kloof in de berg Taygetos waar vroegere Spartanen bejaarden en gehandicapte kinderen in gooiden.

 

—————————

 

(Toevoeging globalinfo.nl:)

 

Een volgend bericht van dezelfde bron: op 27 september proberen 1500 gehandicapte demonstranten de minister president Samaras te spreken te krijgen: “Parents pushing their children’s wheelchairs, elderly accompanying kids with Down’s syndrome, blinds with their walking stacks, deaf with banners… 1,500 people were determined to speak with the prime minister.”

 

Foto’s

 

Eerder dit jaar in Bolivia

http://www.guardian.co.uk/world/2012/feb/24/disabled-protesters-clash-police-bolivia

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hum4HH7m-qo