Ga naar de inhoud

Rojava maakt nu eigen beademingsapparatuur

Volgens een bericht op ANF News zijn drie techneuten in Rojava begonnen om beademingsapparatuur te maken voor slachtoffers van het corona-virus in Rojava. Ze zijn hiermee begonnen omdat er nauwelijks apparatuur in het gebied beschikbaar is. Er zouden 27 beademingsapparaten zijn in heel Noordoost Syrië.

2 min leestijd

(Bron: bericht ANF News)

Het gebied ligt zeer geïsoleerd omdat het afgegrendeld wordt van de buitenwereld door Turkse militairen en Syrische paramilitaire troepen.

Uit het bericht vertaald:

De Noord- en Oost-Syrische gebieden zijn grotendeels omsloten en de medische voorraden bereiken de regio alleen via moeilijke routes. De mensen zijn afhankelijk van hun eigen middelen en solidariteit met de coronapandemie en nemen creatieve maatregelen. Vanwege het kleine aantal medische beademingsapparaten doet de autonome overheid er alles aan om extra materiaal te verkrijgen. Tegenover de pandemie van Covid-19 hebben drie mensen in Amûdê besloten om het verzoek van de Koerdische Rode Halve Maan, Heyva Sor a Kurdistanê, op te volgen en een beademingsapparaat te ontwikkelen.

(…)

De drie collega’s zijn er in drie dagen tijd in geslaagd om een prototype te produceren dat in staat is om de beademing te controleren. Volgens Serdar Tahir Selîm kan het prototype na goedkeuring door specialisten en het Gezondheidscomité van de Cizîrê-regio in ziekenhuizen worden gebruikt.

In het filmpje hieronder is een van de prototypes te zien, dat na goedkeuring door de lokale gezondheidsdienst in de ziekenhuizen gebruikt zal kunnen worden.

Mehmûd Mihêmed Xêr verklaart dat zij het apparaat volgens de wereldstandaard hebben ontwikkeld en vervolgt: “We hebben besloten om iets te doen om aan de behoeften van onze mensen te voldoen. Voordat we begonnen, zeiden we tegen onszelf: “Droom en doe iets om je dromen waar te maken”.

{youtube}D3sD9xVY3WE{/youtube}