Ga naar de inhoud

Rio+20, ofwel UN-Corporate+10

20 jaar geleden was er de Earth Summit, de eerste Rio-conferentie. Rond die tijd – en als het ware als reactie op die top – werd ASEED opgericht. Het milieu was toen een populair onderwerp. Velen geloofden nog dat de uitkomsten van ‘Rio’ ook werkelijk iets zouden gaan veranderen en dat de wereld duurzamer zou worden met minder mensen die het slachtoffer zijn van milieuvervuiling. En hoewel de meeste problemen sindsdien alleen maar groter zijn geworden, is de zorg om het milieu wat weggezakt. De lust tot het maken van winst is echter groter dan ooit. En het milieu en de milieuvervuiling worden steeds meer gezien als iets om aan te verdienen.

5 min leestijd
world-unmasquerade400-72

Tien jaar geleden voerde ASEED de UN Corporated-campagne om journalisten, NGO’s en het bredere publiek te wijzen op de manier waarop het bedrijfsleven het milieu en zo’n VN-top misbruikt voor hun eigen gewin. Allerlei producten en activiteiten verkrijgen zo een groen randje:. Goed voor de winst van het bedrijf, maar beslist geen milieuwinst. Ook internationale afspraken (binnen VN-verband) over het klimaat en de biodiversiteit worden zo beïnvloed dat er geen maatregelen worden genomen die de toename van industriële productie, wereldhandel en winstmogelijkheden in de weg staan.

Nu zijn we wéér 10 jaar verder en het hele circus is weer terug in Rio. Ondertussen is het klimaat gestaag veranderd, wordt er méér CO2 uitgestoten, verdwijnen er steeds meer plant- en diersoorten, is ontbossing booming business geworden en tiert de uitgestrekte monocultuur welig. De VN wordt steeds verder ingepakt door het bedrijfsleven. Nederlandse Kamerleden boycotten de top omdat ze de hotelkamers te duur vinden, maar of we we hier nu rauwig om moeten zijn…?

Wat oude linkjes naar UN-Corporated in 2002:
– Verslag van de UN-Masquerade demonstratie in Amsterdam tijdens Rio+10 in 2002: https://www.indymedia.nl/en/2002/09/6115.shtml
– Meer foto’s van UN-Masquerade: http://www.aseed.net/uncorporated/a31-action-adam-pictures.htm
– Actie van Groenfront tijdens Rio+10: https://www.indymedia.nl/en/2002/08/6101.shtml
– Overzicht van acties in andere landen: http://www.aseed.net/uncorporated/a31-plannedactions.htm

Op dit moment is de VN echter geen speerpunt van ASEED. Maar we vinden het wel belangrijk genoeg om wat goede rapporten van anderen bij jullie onder de aandacht te brengen.

Friends of the Earth volgt dit soort VN-toppen al jaren erg kritisch. Ook nu hebben ze een campagne tegen de Greenwashing van dit ‘gerespecteerde instituut’ onder de titel “Reclaim the UN from Corporate Capture”: http://www.foei.org/en/get-involved/take-action/end-un-corporate-capture
FOE’s nieuwe rapport “Reclaim the UN” is hier te downloaden: http://www.foei.org/en/resources/publications/pdfs/2012/reclaim-the-un-f…

Ook het internationale netwerk van kleine boeren La Via Campesina heeft een verklaring over Rio uitgebracht. Ze zijn niet kinderachtig met hun kritiek op het inpikken van land, de privatisering van water, zaden en natuur, en het in het algemeen op de manieren waarop bedrijven steeds meer willen verdienen aan de natuur. “Nee tegen de nep-oplossingen van het groene kapitalisme”, duidelijke taal. Voedselsoevereiniteit wordt gepresenteerd als een duurzaam en sociaal alternatief.
Lees verder in Via Campesina’s verklaring “The people of the world confront the advance of capitalism: Rio +20 and beyond”: http://www.viacampesina.org/en/index.php?option=com_content&view=article…

rio20-greenlaundryRio heeft ook de aandacht van Corporate Europe Observatory dat in Brussel voortdurend de lobby en PR-truuks van het bedrijfleven volgt, onderuit haalt en onder de aandacht brengt. Zij schreven een goed stuk over de rol van het bedrijfsleven bij deze onderhandelingen. Hierin wordt ook ingegaan op de landbouw. “Rio+20 summit under siege from corporate lobbyists”, oftewel Rio+20-top belegerd door de lobbyisten van het bedrijfsleven: http://www.corporateeurope.org/publications/rio20-summit-under-siege-cor…. Voor als je meer wilt weten over de machtige lobbyorganisaties met vrolijke namen als BASD, WBCSD, ICC en CSI. Deze laatste staat voor de Cement Sustainability Initiative. Groen beton storten, dat vat wel mooi samen waar die bedrijven in Rio en de rest van wereld mee bezig zijn.

Het tijdschift Farmers Matters kwam met een speciale Rio+20 editie: http://www.agriculturesnetwork.org/magazines/global/rio-20-special-issue Zij benaderen de top wat positiever omdat ze Rio+20 zien als een plek waar goede alternatieven extra onder de aandacht worden gebracht.

Inmiddels ligt er een onderhandelingsvoorstel in Rio op tafel. Dit document zal waarschijnlijk wel beschikbaar komen op de webhttp://www.uncsd2012.org/site van de conferentie.

Een paar eerste reacties:

– Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken): “Voor het eerst staat in een VN-document dat het bedrijfsleven een belangrijke voortrekkersrol speelt. De Verenigde Naties hebben hun aarzeling ten opzichte van de private sector laten varen.” (bron: NU.nl) Daarhoeven we dus niets zinnigs van te verwachten. Maar eigenlijk hebben grote ondernemingen al sinds de Global Compact van 1995 een grote vinger in de inhoudelijke pap bij de VN.

– Friends of the Earth International: “De Rio+20 Summit doet niets om de ecologische en sociale crises op te lossen waar de wereld nu mee kampt; Internationaal opererende bedrijven wordt toegestaan om door te gaan met het onbegrensd uitbuiten van mensen en de planeet.” Meer is te vinden in hun persbericht ‘Rio+20 Declaration: A Gift to Corporate Polluters’: http://www.foei.org/en/media/archive/2012/rio-20-declaration-a-gift-to-c….

– Het wereldwijde petitieplatform AVAAZ maakt zich ook zorgen: “De Braziliaanse President Dilma heeft de mogelijkheid de discussie te heropenen … maar ze overweegt mee te gaan met de zwakke tekst die door het team van bureaucraten is gepresenteerd. Wij kunnen haar op andere gedachten brengen”. AVAAZ stelt voor om de biljoen euro subsidie voor het gebruik van fossiele brandstof stop te zetten en dit geld te gebruiken voor duurzame alternatieven en de organisatie roept op om massaal een petitie te tekenen waarin de Braziliaanse president wordt opgeroepen om de discussies te heropenen en om een datum vast te stellen waarna vervuilers niet meer met subsidies worden beloond: http://www.avaaz.org/en/save_rio_save_the_planet/?bLLynbb&v=15349.

Er valt nog veel meer te vertellen over de top, de alternatieve bijeenkomsten en acties in Rio en de reacties milieuorganisaties en groepen die zich inzetten voor ‘social-justice’. Maar optimistisch word je er niet van. Bij ASEED gaan we maar weer door met onze campagnes om dingen lokaal te veranderen.