Ga naar de inhoud

Revolutie in Frankrijk!

Het lijkt er steeds meer op, al ontgaat het de Nederlandse media een beetje. Veel deskundologen hebben al opgemerkt dat deze opstand in feite veel dieper gaat en wijderverspreid (sp?) is dan de gespectaculariseerde van mei ’68.

2 min leestijd
Placeholder image

Vandaag is er een soort wilde landelijke staking aan het ontwikkelen waarbij openbare diensten in grote delen van het land stil zijn gevallen. Ook staan er in 130 steden demonstraties gepland (terwijl in veel van die steden al dagenlang gedemonstreerd is). Ontelbare universiteitsgebouwen zijn bezet en honderden middelbare scholen. In Marseille zijn alleen al tussen de 200.000 en 250.000 mensen op de been.

Opvallend is ook dat de vakbonden en jongerenorganisaties weigeren te onderhandelen met De Villepin en diens zakenmannenregering. Gewoon een helder nee! dus, afwijzing van de voorgestelde nieuwe jongeren-arbeidswet CPE, als die van tafel is kunnen we verder praten. En dat een paar uur fietsen hier vandaan!

Er is een internationale weblog waar de boel goed te volgen is en ook prachtige foto’s te vinden zijn: libcom

Verder heb je de verschillende Franse indymedia-sites: Parijs (klik daar verder naar de lokale sites).

In Nederland covert anarchistische website De Vrije de boel tamelijk frekwent.

Op de website van de BBC zijn de gebruikelijke overzichtelijke nieuwsberichten te vinden: vandaag en gisteren Citaat: “The movement has taken the form of huge rallies joined by trade unions, with another day of marches and strikes due on Tuesday. But students have also taken vigorous, direct action by blockading hundreds of universities and schools across France. It is in these revolutionary microcosms that the uprising is being hatched. “

Ook opmerkelijk: de grootste studentenbond UNEF weigert zich te onderscheiden van eerdere grootschalige rellen in de voorsteden: het gaat om strijd tegen dezelfde uitsluiting.
Deze corpsballen zijn tegen de revolutie.

Mocht de staat weer gaan proberen om demonstranten (dood) te slaan, zoals eerder gebeurde met Ciryl Ferez dan moet er natuurlijk ook in het buitenland wat gaan bewegen. Genoeg reden dus om goed te volgen hoe de strijd tegen de Romeinen zich daar ontwikkelt.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)