Ga naar de inhoud

Renault stuurt politie af op arbeiders Turkije

Renault-Turkije ontslaat werknemers met bruut politiegeweld in plaats van hun afspraken na te komen. De laatste dagen zagen een gewelddadig politieoptreden tegen ontslagen werknemers bij de Renault fabriek in Bursa, Turkije. De werknemers protesteerden vreedzaam voor de deuren om hun banen terug te krijgen en voor het recht op vrije vereniging. 

3 min leestijd

(vertaling door TIE-Nederland van IndustriALL persbericht)

Volgens een afspraak, gemaakt tussen de mondiale metaal- en chemiebond (IndustriALL), de Turkse metaalbond Birlesik Metal-Is en het management van Renault, zouden de Renault werkers op 29 februari verkiezingen houden om hun vakbondsvertegenwoordigers in de fabriek te kiezen. De afspraak, die ook voorzag in de oprichting van een Comité voor Sociale Dialoog( SDC), was het resultaat van onderhandelingen over arbeidersvertegenwoordiging in de fabriek en het recht om daarvoor verkiezingen te mogen houden.

 

Op een provocatieve manier, verbrak het Renault management de dag voor de verkiezingen deze belofte. Ze verschuilden zich achter het argument dat ze door het Turkse Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid onder druk gezet zouden zijn. Het Ministerie zou de verkiezingen illegaal verklaard hebben. Vervolgens ontsloeg de autogigant gelijk 10 autowerkers, inclusief de twee vakbondswoordvoerders.  

De algemeen secretaris van IndustriALL, Jyrki Raina, stelt dat het besluit van het Renault management overduidelijk ingegeven is door respectloosheid jegens haar eigen werknemers en hun recht op een vakvereniging die hen vertegenwoordigd: “Dit is een bijzonder provocatief besluit aangezien er binnen de Turkse wetgeving geen verbod geldt op het houden van verkiezingen op de werkplek.”

Het conflict is nog verder geëscaleerd nadat het Renault management in Bursa besloot nog meer werknemers te ontslaan. In totaal hebben meer dan 60 mensen hun baan verloren en hebben ze aan nog eens 54 werknemers gevraagd om ontslag te nemen met een afvloeiingsregeling. Verder heeft het management van de fabriek contact opgenomen met de politie om op te treden tegen de vreedzame demonstranten, er zijn werknemers zowel thuis als in de fabriek geïntimideerd. Volgens berichten heeft de politie op 2 maart zo’n 21 werknemers gearresteerd na het einde van hun nachtdienst en tientallen raakten gewond en moest met ambulances worden afgevoerd. 

  

Jyrki Raina stelt: “Geweld tegen arbeiders is onacceptable en moet onmiddelijk stoppen. De Turkse regering faalt wederom waar het gaat om het beschermen van fundamentele rechten. Wij roepen Renault op om alsnog de afspraken na te komen die we de afgelopen maanden overeen zijn gekomen, om de ontslagen werknemers weer aan te nemen en om vrije verkiezingen voor werknemersvertegenwoordiging te houden in de Renault fabriek in Bursa.”
 
Mondiale vakbondkoepel IndustriALL heeft een  zogenaamde wereldwijde kaderovereenkomst (GFA) met de Renault Groep (zie deze link). Hierin committeert het bedrijf zich aan de arbeidsstandaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), onder andere wat betreft de vrijheid van organisatie en vereniging, en een aantal belangrijke verbeteringen wat betreft trainingen, veiligheid en gezondheid en diversiteit.
 
Raina: “De recente ontwikkelingen en het uitblijven van een reactie van Renault is een schending van dit verdrag en we roepen Renault op om dit getekende verdrag te respecteren. Als de situatie zich zo blijft ontwikkelen zal dit grote consequenties hebben voor Renault, waarbij de constructieve sociale dialoog die de laatste 20 jaar op internationaal niveau hebben opgebouwd ernstig worden geschaad.”

De Turkse metaalbond vraagt om actieve solidariteit met de ontslagen, gearresteerde en gewonde Renault werkers: zoals het organiseren van protestacties bij Renault, de Franse en/of Turkse ambassade en/of solidariteitsfoto’s voor de ontslagen en gearresteerde Renaultwerkers uit Turkije. In Turkije zelf hebben arbeiders uit vele metaal fabrieken zich al solidair verklaard, zie de foto’s hieronder. Mocht je een actie organiseren kunnen de foto’s opgestuurd worden naar Eyup Ozer van de Turkse metaalbond Birlesik Metal-Is: eyupozer@gmail.com