Ga naar de inhoud

Rémi Fraisse: Politie moordt, oproep tot opstand

Protesten in Frankrijk na de politiemoord op demonstrant Rémi Fraisse (zie voor achtergrond oa. hier) houden aan. Met name scholieren zijn de straat opgekomen en tientallen scholen zijn momenteel geblokkeerd.

3 min leestijd

(Bron oa. overzichtje op indymedia linksunten, links soms naar Duitstalige artikelen, meest Frans)

Protesten van scholieren tegen de moord op Rémi Fraisse zijn uitgebreid naar ook buiten de Franse hoofdstad, waar sinds een week blokkades van scholen, demonstraties en directe acties geschieden. Ondertussen hebben dergelijke acties ook andere steden, en universiteiten bereikt. Zo kwamen gisteren (12 nov. vert) 200 studenten bijeen op een vergadering op de campus van Rennes, In Lyon trokken honderden naar het hoofdbureau van Politie.

Blokkades van scholen waren er de afgelopen dage ook weer in de hoofdstad, en bijeenkomsten op universiteiten. Aansluitend waren er gemeenschappelijke demonstraties  van scholieren en studenten. Noordelijk van de hoofdstad, in Seine-Saint-Denis, waar maandag een menigte van 150 mensen flinke vernielingen hadden aangericht, werd gisteren op twee plekken de politie aangevallen. Bij een centrale demonstratie in Parijs waren vandaag ook weer vernielingen en aanvallen op politie.

In Rouen trad de politie vandaag met slagstokken tegen scholieren op.In het algemeen zijn de acties gericht tegen de repressie van de politie, steeds weer is de leus “Smeris, varkens, moordenaars” te horen. Op posters wordt herinnerd aan de meer dan 120 mensen die sinds 2000 door de politie gedood zijn.

Ook richten de protesten zich tegen het racisme bij het politieapparaat, er wordt gescandeerd: “Wij zijn allen kinderen van immigranten”. De hoop die de staat had dat de protesten na de dood van Rémi Fraisse na een paar dagen zouden verwateren, is niet in vervulling gekomen. Afgelopen dagen kwamen volledig nieuwe mensen de straat op en alleen vandaag al waren er in 20 steden bijeenkomsten en acties plaats (lijst van acties).

Ondertussen zijn er ook opnames openbaar gemaakt van de politieradio, waaruit duidelijk blijkt dat de politie meteen geweten heeft, dat ze een mens hadden gedood met een van hun granaten. De hele aanvankelijke enscenering over “onbekende doodsoorzaak” en dergelijke, is dan ook duidelijk ontmaskerd als een poging tot verhulling en winnen van tijd.

22novVerder wordt voor 22 november opgeroepen tot een “internationale dag tegen politierepressie”. In Athene hebben mensen het kantoor van het Franse persbureau AFP bezet

En hier vind je  een (Franstalig) bericht over de de dag van de verboden landelijke demonstratie in Toulouse. (Toulouse is de meest dichtstbijzijnde stad bij Testet waar Rémi Fraisse gedood werd, vert.) van afgelopen weekend. Er zal daar op 22 november een nieuwe poging  gedaan worden om een grotere demonstratie tegen de wil van de politie in door te zetten.

———–

Aanvullingen: Grote scholierenbonden hebben zich achter de protesterende scholieren gesteld en ondersteunen de acties. Interessant is ook dat de scholieren ook de zaak van repressie tegen ongedocumenteerden opvoeren. Zo duikt overal de leus op dat “Yero terug moet komen”, hetgeen verwijst naar een scholier van Mauretaanse afkomst die opgepakt is omdat hij geen verblijfspapieren heeft, en uitgezet dreigt te worden. (Bron)

Indrukwekkend filmpje over Frans politiegeweld uit 2013

Stillen te werk bij scholierendemonstratie in Parijs

18 moorden door politie in 2012