Ga naar de inhoud

Rellen tegen microkredieten

Microkredieten worden vaak gezien als een soort wondermiddel om arme mensen te helpen. Er is echter groeiende kritiek, bijvoorbeeld omdat het middel mensen dwingt om allemaal kleine kapitalistjes te worden en de terugbetaling (met forse rente) desnoods over de rug van hun buren moeten doen.

1 min leestijd
Placeholder image

In Nicaragua zijn de laatste tijd hele rellen uitgebroken van boze micro-kredietontvangers, die zich verenigd hebben in de organisatie ‘No Pago’ (geen terugbetaling). Het Amerikaanse maandblad (over Latijns Amerika) Nacla bericht daar gedetailleerd over.

In ‘No Pago’ zouden zo’n 10.000 micro-leners verenigd zijn. Nicaragua is het land met de meeste microkrediet-ontvangers (zo’n 450.000). De grootste ‘microfinancer’ is ASOMIF die 18 procent rente rekent. Dat is veel meer dan bij veel gewone banken, maar daar kunnen arme mensen niet terecht.

President Ortega ondersteunt de protesterende leners in ieder geval vocaal, maar wordt ervan verdacht de weg vrij te willen maken voor een ‘alternatieve’ microfinancier (Alba-Caruna) die gedeeltelijk met Venezolaans kapitaal werkt.

Zie voor meer details het stuk in Nacla.