Ga naar de inhoud

Rellen tegen IMF-top in Istanbul

Botsingen in Istanbul tussen demonstranten tegen de IMF-top, speciale politieeenheden, fascisten en parastaatseenheden. Een demonstrant gedood, 100 demonstranten gearresteerd (het is onduidelijk of ze gevangengehouden blijven).

(Door Mick, van indymedia-dld)

 

2 min leestijd
foto indymedia athene

De strijd en het verzet tegen de repressie van de politie die iedereen in elkaar sloeg die tegen de IMF-top in Turkije protesteerde, ging tot 17:00 door. Toen de mensen te horen kregen dat er een demonstrant omgekomen was, hergroeppeerden ze zich opnieuw in de straten en begonnen de leus ‘politie moordenaars’ aan te heffen.

Ishak Kavlo, 55 jaar oud, viel neer, er kwam een ziekenauto en na enige tijd stierf hij aan een hartaanval. Wat gebeurde staat gelijk aan wat er in Londen enkele maanden geleden gebeurde tegen demonstranten tegen de G20-top; een man is vermoord nadat hij in elkaar geslagen is door agenten.

Vanaf 10:00 ’s morgens kwamen veel demonstranten de straat op in het district Beyoglu, waar zo’n 3000 mensen bijeenkwamen met het doel om te demonstreren naar het centrale Taksim plein, om te proberen op de plek te komen waar de conferentie plaatsvond.

Korte tijd later, toen de demonstranten zo’n 100 meter van de plek waren waar het IMF vergaderde, werden ze aangevallen door speciale eenheden van de politie die de mensen aanviel met plastic kogels, chemicalien en waterkanonnen, terwijl de demonstratie nog niet eens op gang was gekomen.

Hierna volgde een grote golf politierepressie en heftige aanvallen op de centrale straten van de stad. Daar staat tegenover dat mensen reageerden door de voorpuien van banken en dure winkels aan te vallen, oa. met molotov coctails.

Rond 15:00 waren de botsingen ten einde en de centrale voetgangerszone was nagenoeg verlaten omdat de politie daar zoveel chemicalien ingepompt hadden dat de demonstranten niet meer adem konden halen.

Afgelopen donderdag heeft een student zijn schoenen naar het hoofd van de directeur van het IMF Dominique Strauss-Kahn gegooid toen die een speech gaf aan de Bilgi Universiteit.

Bron : athens.indymedia
Foto’s
Video en video en video
—————————-
Als aanvulling werd onder het artikel gepost:
Video schoen naar IMF-directeur

Aanval op Burger King.
Aanval molotov tegen bank.
Arresteren van demonstranten.

Acties 06.10.2009: video en video en video

Beelden van politievideo

Tweede dag Istanbul 07.10.2009 Video

De groep wordt aangevoerd door Partizan, TKP/ML, TIKB en andere communistische organisaties. In een konfrontatie kan de politie alleen stand houden door wapens te gebruiken. 200 Mensen drongen het gebied waar de top gehouden werd, de rode zone, binnen. Video

Turkse politie en fascisten jagen op demonstranten. video

Foto’s: hier en hier.