Ga naar de inhoud

Rellen in verschilende steden Chili na moord op straatartiest

Franciso (Pancho) Martinez werd op 5 februari door een politieagent op straat doodgeschoten in de stad Panguipulli in het zuiden van Chili. Hij was een bekende activist in de stad en al snel werd bekend dat de politie waarschijnlijk de man gericht had doodgeschoten zonder zelf bedreigd te zijn geweest. Er volgden zware rellen, eerst in Panguipulli en al snel ook op andere plekken in het land.

3 min leestijd

(Door, Kees Stad, globalinfo.nl, donaties welkom)

Bij de grote opstand in Chili in Oktober 2019, waren ook in Panguipulli grote hoeveelheden mensen op de been gekomen. Ze hadden onder andere een ‘multiculturele dorpsvergadering’ belegd, de Asamblea Territorial Multicultural de Panguipulli. Francisco Martinez was daar actief lid van en hielp mee met het organiseren van demonstraties en acties. Het gebied is ook woongebied van de Mapuches, de oorspronkelijk bevolking van dat deel van het continent.

Martinez was enkele jaren geleden in de stad komen wonen en verdiende zijn inkomen met straattheater en jongeleren en dergelijke. De politie beweert dat hij hen bedreigde toen ze zijn identiteitspapieren probeerden te controleren waarna hij – op klaarlichte dag, midden in de stad – met meerdere schoten werd neergeschoten. Er zijn opnames van het geschiet waaruit blijkt dat Martinez wel een woordenwisseling met de betreffende agent had, maar niet dreigde, tot er op hem geschoten werd. Getuigen hebben bevestigd dat de politie doelbewust schoot. De ‘machetes’ waarvan de politie beweerde dat Martinez ze mee bedreigd zou hebben, waren dingen die hij gebruikte om mee te jongeleren. Als je in de beelden van de vele demonstraties wegens zijn dood, mensen vooraan bij de politie ziet jongeleren, is dat dan ook de verklaring. (zie veel filmpjes op twitter hier )

smerispanguiDe agent die de schoten heeft gelost, Juan González Iturriaga is gearresteerd en maandag wordt besloten over het al dan niet verlengen van zijn hechtenis. (Bron Resumen)

Na het bekend worden van de dood van Francisco Martinez kwamen er woedende demonstraties op gang, die al snel botsten met de politie. In de stad werden des nachts meerdere overheidsgebouwen aangevallen en het gemeentehuis in brand gestoken. Een (Spaanstalig) verslag daarvan vind je hier.

Ook in veel andere plekken in Chili waren de afgelopen dagen acties en demonstraties. Het was zelfs te zien in het Nederlandse nos tv-journaal op zondagavond, die echter de politieversie bericht als zou de man eerst de politie aangevallen hebben.

Francisco Martinez was trouwens de oom van een jonge demonstrant die in oktober vorig jaar door politie van een brug af gegooid werd bij een demonstratie in Santiago. De jongen overleefde maar raakte zwaar gewond.

Zo neemt de bevolking van Panguipulii afscheid van Francisco:

Er komen ook berichten over een tweede dode door de politie afgelopen weekend, in een niet gerelateerde zaak. Het gaat om een man genaamd Camilo Miyaki Salinas die afgelopen zondag 7 februari samen met zijn vriendin werd opgepakt in Pedro Aguirre Cerda, een voorstad van de hoofdstad Santiago omdat hij geen papieren had met toestemming om tijdens de lockdown buiten te zijn. De vriendin werd na een paar uur vrijgelaten, maar de man niet en toen ze hem later eten wilde komen brengen, werd haar verteld dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd in zijn cel. De vriendin acht het onmogelijk dat hij zichzelf om zou willen brengen en eist onderzoek naar de omstandigheden van zijn dood. (Bron: El Desconcierto).

 https://twitter.com/MegafonoPopular/status/1358887100712681477?s=20