Ga naar de inhoud

Rampenkapitalisme: Puerto Rico in duisternis gedompeld na privatisering van elektriciteitsbedrijf

Meer dan 1 miljoen mensen in Puerto Rico kwamen deze maand in de duisternis te staan nadat de transmissie en distributie van elektriciteit voor het eiland werd overgenomen door een particuliere onderneming in het kader van een 15-jarig contract.

1 min leestijd

(Bron: Democracy Now, vertaling globalinfo.nl)

Een groot deel van Puerto Rico zat zonder elektriciteit nadat een brand in een onderstation een enorme stroomstoring veroorzaakte enkele dagen nadat het Amerikaanse en Canadese privébedrijf LUMA Energy formeel het beheer van het elektriciteitsnet van het eiland had overgenomen van de Puerto Rico Electric Power Authority (PREPA), die door de orkaan Maria werd verwoest. Veel mensen zitten nog steeds zonder stroom of worden geconfronteerd met aanhoudende black-outs. “Dit is een klassiek voorbeeld van rampenkapitalisme,” zegt Arturo Massol-Deyá, uitvoerend directeur van Casa Pueblo, een groep die zich inzet voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen en duurzame ontwikkeling.

Zie de reportage van Democracy Now, hieronder

Ondertussen is in Frankrijk de vakbonden/arbeiders aan het mobiliseren om daar de privatisering van het staats elektriciteitsbedrijf EDF te voorkomen.

Zie een reportage van de demonstraties op 22 juni bij Revolution Permanente