Ga naar de inhoud

Racisme van vlees en bloed in de Duitse vleesindustrie

De Duitse vleesindustrie en Oost-Europese migrantenarbeiders

4 min leestijd

(Door Fembunt, bron: Transnational Strike, vertaling globalinfo.nl (steun?) foto van actie bij vleesbedrijf vorig jaar van Die Linke)

Wij publiceren een open brief van FemBunt, een Bulgaars feministisch collectief uit Berlijn, naar aanleiding van de schandelijke verklaringen van de heer Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen, die verklaarde dat Bulgaarse en Roemeense werknemers verantwoordelijk zijn voor de uitbraak van het Coronavirus in het vleesverwerkingsbedrijf Tönnies.

De vleesindustrie in Duitsland staat er bekend om dat zij migrerende werknemers in uiterst precaire omstandigheden tewerkstelt, die nog worden verergerd door hun huisvesting in onveilige slaapzalen vlak naast de slachthuizen. Tijdens de lockdown was er het risico op een tekort aan arbeidskrachten, maar iedereen stond te popelen om chartervluchten en speciale doorgangen te organiseren om ervoor te zorgen dat slecht betaalde arbeid beschikbaar was. Maar nu worden de migranten als verantwoordelijk beschouwd, niet de werkgevers die overal het leven van honderdduizenden mensen in de waagschaal stellen om de zaken gewoon door te zetten. Zoals de kameraden van FemBunt zeggen, staat deze zaak niet op zichzelf, maar maakt ze deel uit van een systematisch institutioneel racisme, dat de migranten – van wie het werk essentieel is – voortdurend op de laagste rangen van de samenleving houdt. We zullen het op 28 juni tijdens het samen met LevFem georganiseerde webinar hebben over essentiële werkers, sociale reproductie, de strijd van vrouwen en migranten in Oost- en Midden-Europa en daarbuiten. (door redactie Transnational Strike Info)

Geachte heer Laschet,

Met grote bezorgdheid volgen we de uitbraak van corona in het vleesverwerkingsbedrijf Tönnies Holding ApS & Co. KG in Rheda-Wiedenbrück (Noordrijn-Westfalen). Op dit moment hebben meer dan 650 werknemers in de productiefaciliteiten van het bedrijf positief getest op het coronavirus. De meeste van hen zijn Bulgaren en Roemenen.

Toen de ZDF-journaliste Nicole Diekmann op 17 juni 2020 vroeg of de corona-uitbraak bij Tönnies Holding ApS & Co. KG iets zegt over de versoepeling van de coronapreventiemaatregelen, gaf u het volgende antwoord: ‘Dat zegt helemaal niets over [de versoepeling van de maatregelen], omdat Roemenen en Bulgaren het land zijn binnengekomen en dat is waar het virus vandaan komt’.

Aan de ene kant lijkt uw verklaring niet op feiten te zijn gebaseerd, aangezien Noordrijn-Westfalen – een van de Duitse deelstaten die het meest door corona worden getroffen en waarvan u premier bent – per 18 juni 2020 38.845 geregistreerde coronagevallen heeft. Dit zijn meer coronageïnfecteerden dan in heel Bulgarije (3.542 gevallen) en Roemenië (23.080 gevallen) samen. Aan de andere kant, en veel belangrijker, is uw verklaring politiek gezien gebaseerd op de zeer problematische veronderstelling dat bepaalde etnische minderheden en landen verantwoordelijk zijn voor de uitbraak en verspreiding van het virus in Duitsland. Op deze manier maakt u een wereldwijde pandemie die zich momenteel naar ten minste 188 landen over de hele wereld heeft verspreid, een etnisch stempel.

Daarom eisen wij uw publieke antwoord op de volgende vraag:

Welk bewijs kunt u geven dat de Bulgaarse en Roemeense werknemers van het vleesverwerkingsbedrijf Tönnies Holding ApS & Co. KG in Rheda-Wiedenbrück, al voor de binnenkomst in Duitsland met het virus besmet waren?

Als u uw verklaring kunt bewijzen, zou dit onvermijdelijk betekenen dat het bedrijf Tönnies Holding ApS & Co. KG werknemers in dienst heeft die al voor hun aankomst in Duitsland met het virus besmet waren. Als u uw verklaring niet kunt bewijzen, zou dit betekenen dat de geïnfecteerde werknemers het virus waarschijnlijk hebben gekregen nadat ze bij Tönnies Holding ApS & Co. zijn gaan werken. Beide scenario’s roepen vragen op over de arbeidsomstandigheden en coronapreventiemaatregelen bij Tönnies Holding ApS & Co. KG in Rheda-Wiedenbrück.

Als u niet in staat bent uw verklaring te bewijzen, gaan wij ervan uit dat u de publieke opinie hebt gemanipuleerd met als doel de verantwoordelijkheid voor de uitbraak en de verspreiding van het virus te verschuiven van de politieke en economische elite naar de werknemers, met inbegrip van de werknemers met migratie-achtergrond. Migranten in Duitsland werken al tientallen jaren onder precaire omstandigheden voor extreem lage lonen. De corona-pandemie heeft deze situatie alleen maar verergerd en de wreedheid van het uitbuitende economische systeem zichtbaarder gemaakt. Daarom is uw verklaring geen op zichzelf staand geval, maar maakt ze deel uit van de systematische pogingen van de politiek en het kapitaal om mensen, vooral die met migratie-achtergrond, te blijven vervreemden van de vruchten van hun arbeid. Dit alles in naam van winstmaximalisatie en om hen te marginaliseren door middel van racistische taal en beleid.

Wij zijn solidair met alle arbeiders, migranten en vrouwen die door hun (slecht) betaalde of onbetaalde werk onze samenleving laten functioneren!

Het Bulgaarse feministische collectief in Berlijn – FemBunt