Ga naar de inhoud

”G20-dode bezweek aan inwendige bloedingen”

Nieuw onderzoek
heeft aangetoond dat de man die overleed tijdens de protesten rond de
G20-top in Londen, aan inwendige bloedingen is bezweken.

2 min leestijd
Placeholder image

Een tweede onafhankelijke autopsie op het lichaam van Ian Tomlinson, de man die overleed tijdens de protesten rond de G20-top op 1 april in Londen, heeft uitgewezen dat hij is overleden door inwendige bloedingen in de buikholte. (bron)
De politie had aanvankelijk verklaard dat de man aan een hartaanval was bezweken, dat ze hem niet hadden beroerd en dat ze juist door demonstranten werden bekogeld toen ze hem probeerden te helpen. Dat blijken drie klinkklare leugens te zijn geweest.

Ian Tomlinson was geen demonstrant, maar een krantenverkoper die op weg naar huis in de demonstraties terecht kwam. Op tv-beelden is te zien dat hij weigert zich door de politie met honden op te laten jagen. Deze vallen hem dan aan.

Nieuw onderzoek naar de omstandigheden van de dood van Tomlinson werd georganiseerd door de IPCC, het onafhankelijke klachtenbureau over politie-optreden. Ook familieleden van Tomlinson hadden om het onderzoek gevraagd. Uit het onderzoek is nog niet duidelijk geworden hoe de interne bloedingen zijn ontstaan (dat kan ook andere oorzaken hebben dan politie-optreden). Een van de bij de aanval op Tomlinson betrokken agenten is inmiddels verhoord op verdenking van doodslag. (bericht BBC)

inmiddels regent het andere meldingen van gewelddadig politie-optreden tijdens de G20-protesten, onder andere van journalisten. (zie een overzicht)
Geruchtmakend is een filmpje waarop een politie-agent een vrouwelijke demonstrante in het gezich slaat en vervolgens met een knuppel op de benen, op 2 april. Dat gebeurde notabene op een manifestatie om tegen de dood van Tomlinson te protesteren.

Het activistische tijdschrift Schnews maakt smalend melding van een uniek filmpje waarop een agent te zien zou zijn die "niets onderneemt tegen demonstranten". "Despite initial denials, SchNEWS has been passed 90 seconds of grainy footage showing an officer in FULL RIOT GEAR simply standing opposite a group of protesters. Throughout the film, the burly officer fails to CONCEAL his FACE and his BADGE NUMBERS remain fully visible. Not reaching for his BATON, despite verbal provocation, he shockingly does not BRUTALLY ATTACK any scrawny hippies or even SLAP or ROUGHLY PUSH around a single lentil-munching soap-dodger. "

Zie eerder bericht over G20-protest hier.