Ga naar de inhoud

Protest in Rotterdam tegen Shells ‘groene’ kinderfestival Generation Discover

Rotterdam, woensdag 2 oktober – Meerdere klimaatgroepen protesteerden vandaag tegen het kinderfestival Generation Discover van Shell in Rotterdam. Ze droegen een grote, lekkende oliebuis om het ware gezicht van de fossiele multinational Shell te laten zien. Ze zongen: “We don’t need no Shell-ducation.” Het festival vertrok na drie jaar fikse kritiek uit Den Haag.

2 min leestijd

(Bron: Persbericht Fossielvrij Onderwijs, Foto Olga Roszkowska)

Vatan Hüzeir van het Rotterdams Klimaatinitiatief is teleurgesteld dat burgemeester Aboutaleb wél het festival van Shell opende, maar niet even langs kwam bij de creatieve actie. “Dat vinden wij teleurstellend, wij hadden hem uitgenodigd. We wilden graag met hem in gesprek over hoe Shell de burgemeester heeft gebruikt om maatschappelijk draagvlak te houden voor fossiele brandstof. Rotterdam – als laaggelegen kuststad – gaat daar een hoge prijs voor betalen.”

Volgens de klimaatgroepen is Shell-festival Generation Discover greenwashing en kindermarketing. “Shell zegt elk jaar dat het met Generation Discover kinderen wil interesseren voor wetenschap en techniek”, zegt Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs. “Maar in de tussentijd geeft Shell de bezoekertjes van het festival de indruk dat Shell goed bezig is met de energietransitie en de toekomst. Dat is misleidend. Shell breekt de toekomst af met z’n groeistrategie in olie en gas. Generation Discover dient om dat te maskeren.”

Na afloop van de actie bezochten enkele klimaatactivisten het festival. Sleegers en haar collega’s vielen vooral over The Great TIME Travel Hack. “Kinderen staan lang in de rij om in een karretje – begeleid door heroïsche muziek – langs de geschiedenis van vervoer te rijden. Die begint volgens Shell in de Gouden Eeuw met de VOC en eindigt met twee marketingfilmpjes van Shell over hipsters die zo ‘schoon’ mogelijk door Europa rijden. Nergens in de ‘travel hack’ zag je een logo, tot je bij de toekomstmuziek aankomt. Daar schittert het logo van Shell bij schoon vervoer. Dat is misleidend. Shell is 98% fossiel en heeft geen plannen om te minderen met olie en gas.”

Na drie jaar in Den Haag, staat Festival Generation Discover dit jaar in Rotterdam. Nadat het Haagse stadsbestuur de samenwerking met het festival beëindigde na flinke kritiek van de klimaatgroepen, kondigde Shell aan dat het festival niet meer in Den Haag zou worden gehouden. De actie Stuur Shell de Klas uit werd georganiseerd door het Rotterdams Klimaatinitiatief, Erasmus Change, Rotterdam Fossielvrij, Fossielvrij NL en Fossielvrij Onderwijs.

Fossielvrij Onderwijs
www.fossielvrijonderwijs.nl
www.facebook.com/FossielvrijOnderwijs
@FVOnderwijs