Ga naar de inhoud

PropTech 2019: Handen thuis!

PropTech, speculanten en ontruimers 2.0: blijf met je handen van ons af!
Blijf van onze buurten, onze huizen en ons leven niet af!

2 min leestijd

(Franse originele oproep op demosphere, see English translation here)

De MIPIM (Marché International des Professionnels de l’Immobilier; Internationale Markt van Vastgoed Professionals) wordt gewoonlijk elk jaar in maart in Cannes gehouden en brengt ontwikkelaars, investeerders, bankiers, financiers, verschillende tussenpersonen en overheden samen die de bouwgrond, ons algemeen belang, aan de hoogste bieder verkopen….

Op 1 en 2 juli wordt de “PropTech” tentoonstellingsbeurs (voor Vastgoedtechnologieën) gehouden in Parijs in het 19e district, in 104, cultuurcentrum van de Stad Parijs. Het brengt start-ups samen die gespecialiseerd zijn in nieuwe technologieën, met name digitale vastgoed- en woningtechnologieën.

Deze nieuwe technologieën dragen bij tot de ontwikkeling van “slimme steden”, “verbonden steden”, “intelligente steden”, waarvan we weten dat ze voorbehouden zijn aan de rijken en dat ze de werkende en middenklasse zullen blijven uitsluiten. De schade die wordt veroorzaakt door de gentrificatie en toeristisering van onze steden zal door hen worden versneld.

Deze nieuwe technologieën en de start-ups die ze ondersteunen zijn zeer gediversifieerd: verhuur en beheer van onroerend goed (met inbegrip van toeristische verhuur), 3D-bouw, vastgoedtransacties (met profilering van kopers, virtuele rondleidingen door woningen), beheer van gebouwen (met gezichtsherkenning, volgen van verplaatsingen en “feiten en cijfers”), domotica….

Naast deze start-ups, zullen beleggingsfondsen, Franse en Duitse lobby’s in de vastgoedsector, en tal van internet-vastgoedmedia deelnemen aan deze beurs.

Onder het mom van “deel-economieën”, “samenwerkingsnetwerken”, zijn al deze bedrijven actief in de internationale financiële wereld, de aanhangers van Big Brother, GAFA’s en niet te vergeten de traditionele vastgoedsectoren die van plan zijn om deel te nemen aan dit nieuwe Eldorado: bouwbedrijven, ontwikkelaars, vastgoedmakelaars, …

Deze “salon” sleutelt aan nieuwe en krachtige bedreigingen voor de inwoners van de grootstedelijke gebieden, zoals we al zagen met UBER, Airbnb en andere voortbrengselen van de digitale economie die leiden tot speculatie, overexploitatie, versnelling van de commodificatie en financialisering van woningen, controle van de bewoners, sociaal-ruimtelijke segregatie, uitzettingen, dakloosheid, gedwongen nomadisering…….

Laten we ons zelf mobiliseren tegen deze haaien
Plaats van samenkomst dinsdag 2 juli, vanaf 10 uur ’s morgens.
Voor de ingang van de 104 – Hoek Curial/Riquet
Metro Riquet
Oproep met steun van AITEC, ATTAC, COPAF, DAL,….