Ga naar de inhoud

Programma 8e 2.Dh5 festival (23-25 nov) nagenoeg rond

In het laatste weekend van November voltrekt zich de 8e versie van een jaarlijks festival voor ‘activisten en wereldversleutelaars’ in Amsterdam. Een groot deel van het programma geschiedt in Overtoom 301. Diner en cultureel programma op zaterdagavond zal echter in OCCII/Binnenpret aan de Amstelveenseweg plaatsvinden. In het programma komt een bonte verzameling thema’s aan bod.

3 min leestijd
2dh5nw

2.Dh5 (vernoemd naar een moedige en vaak fatale schaakzet) is in het leven geroepen om eens per jaar onverbloemde debatten te kunnen voeren, en nuttige informatie te geven, over strategieën en methodes om effectieve politieke strijd te voeren. Iedereen die zich bij de gepresenteerde thema’s betrokken voelt, is uitgenodigd om mee te komen doen.

 

Thema van dit jaar is ‘De Vlam in de Pan’. Crisis en bezuinigingen hebben Nederland inmiddels ruimschoots bereikt. Van verzet, protest en alternatieven is echter minder te merken. Waar ligt dat aan, en wat is daar aan te doen? Maar er zijn ook programma-onderdelen over andere problemen en oplossingen gaan (de polder, Fort Europa, gentech, …)

 

Vrijdagavond

 

Het festival begint traditioneel met een ongedwongen avond rond de Maretje Arents bokaal, te winnen bij de opstands-quizz. Dit geschiedt in Restaurant De Peper (OT301) rond 21:00. Daarvoor kan daar gegeten worden, waarvoor reserveren aanbevolen wordt.

 

Zaterdag

 

Op zaterdag 24 november is er om 10:00 uur een plenaire opening van het programma, waarna een serie van 12 workshops begint. Thema’s zijn onder andere Regeerakkoord voor Dummies, Hoe om te gaan met polderende vakbonden/politieke partijen/NGO’s? Ecologie vs. brede strijd, arbeid en vrevreemding en migrantenacties. Wie verwacht ooit nog eens gearresteerd te worden, kan ook een heuse verhoortraining krijgen.

 

Diner is om 19:00 in de Binnenpret (overdag kunnen daarvoor etensbonnen gekocht worden) en ’s avonds speelt zich een potpourri aan cultuur en informatie over komend verzet af in de tempel voor autonome cultuur OCII. (met oa. Live DJ-set by: MAGA BO (Rio de Janeiro, Post World Industries / Soot / African Dope / Shockout / WordSound))

 

Zondag

 

De zondagochtend begint om 10:00 in OT301 met ‘stand up history’ door historicus Dennis Bos. Deze schildert de evenementen in de geschiedenis van de lage landen die het barricademodel vormgegeven hebben: denk aan het palingoproer, aardappeloperoer 1917, de rode julidagen van 1934, de februaristaking en het bouwvakoproer van 1966. Bos laat in zijn verhaal zien dat dit soort momenten ten onrechte geen deel uitmaken van het historisch zelfbeeld van de Nederlandse natie, waardoor het imago van een kalm en bedaard politiek landschap deels een, ideologisch gemotiveerde, vertekening blijkt te zijn. Het geheel wordt geillustreerd met beelden van barricaden en oproerkraaiers.

 

Daarna is er weer een serie workshops over (oa.) Omgang met academici, studentenstrijd in Nederland en Quebec. het opbloeien van het medialandschap, anti-gentech-strijd, Griekenland en de ‘objectieve factoren’, radicalisering in de praktijk, Occupy een jaar later, en komende internationale crisis-protesten. Om 17:00 is er een plenaire afsluting, met oa. aandacht voor de vraag of de workshops ingrediënten hebben opgeleverd voor het benodigde recept om de vlam in de pan te doen slaan. Aflsuitend is er nog een uitgebreid diner om 19:00 (voor wie etensbonnen heeft gekocht, of bij de peper heeft gereserveerd). En wie nog niet genoeg heeft gehad kan zich boven in de cinema nog vermaken met de film Zorba the Greek (met Anthony Quinn, uit 1964)

 

De meeste presentaties op het festival zijn in het Nederlands, sommige in het Engels. Desgewenst kan met een fluistervertaling bij elk programma-onderdeel voor vertaling gezorgd worden. Van deelnemers wordt 5 euro ’toegang’ gevraagd (voor het hele festival). Voor meer informatie zie de website www.2dh5.nl