Ga naar de inhoud

Proces blokkade HeidelbergCement: wie is de baas?

In mei 2021 werd de toegangspoort van een cementfabriek van een van ‘s werelds grootste cementproducenten, HeidelbergCement, een paar uur geblokkeerd. In het proces tegen de blokkeerders bepaalt de multinational wat de rechter wel en niet mag onderzoeken.

3 min leestijd

De actie was van XR, dus keurig geweldloos. Maar met een tripod, dus het vrijmaken van de weg duurde even. Een paar uur lang konden vrachtwagens het terrein niet verlaten, grote schade beweert het bedrijf en wil die verhalen op de actievoerders. Maar hun verdediging is dat de vrachtwagens stilstonden omdat ze daartoe bevolen werden door het bedrijf. Het terrein had nog andere uitgangen die niet geblokkeerd werden, en die hadden ze kunnen gebruiken.

De rechter wilde laten onderzoeken of dat verhaal wel of niet klopt. Maar het bedrijf weigert dat toe te laten en dus gebeurt het niet. Nu gaat de rechtszaak gewoon verder zonder het onderzoek. Hetgeen de waarnemers van de rechtszaak doet vragen: wie is er eigenlijk de baas?

Heidelbergcement (beursgenoteerd en tegenwoordig HeidelbergMaterials geheten) is een van de grootste cementproducenten ter wereld. De productie van cement is zeer vervuilend, en levert onder andere veel CO2 op. Daarnaast zijn er op de hele wereld schandalen rond bezittingen of afgravingen van kalksteen voor HeidelbergCement.

Zie verder (in het Duits) hier

uit dat bericht vertaald:

“Deze procedure is schandalig”, aldus de beschuldigden en de verdediging over de annulering van het bezoek ter plaatse. “Hier verbiedt een particulier bedrijf de staat zijn onderzoekswerk te doen!” De vraag is wie het monopolie heeft op het gebruik van geweld in dit land. Als kapitaalgoederen worden beschermd tegen onderzoek, terwijl particuliere woningen steeds minder worden beschermd tegen huiszoeking en controle, lijkt nu in juridische termen te worden bevestigd wat economisch altijd al duidelijk was: de staat is een plaatsvervangend agent van winstbelangen, terwijl het kapitaal vaak een wetteloze ruimte is. Het feit dat er in dit specifieke geval ook een duidelijk vermoeden bestaat dat het niet de klimaatactivisten, maar HeidelbergCement zelf was die de vrachtwagenchauffeurs ertoe bracht hun vrachtwagens te stoppen door te liegen, zou al voldoende reden zijn om de feitelijke kwestie te onderzoeken. Het zal interessant zijn om te zien of de staat, in de vorm van de rechtbank van Heidelberg, deze onbeschaamdheid van een particulier bedrijf accepteert – en of hij zelfs de onbeschaamdheid heeft om de activisten te veroordelen op basis van een leugen van HeidelbergCement, die HeidelbergCement zelf verhindert om opheldering te krijgen. Aangezien er verschillende rechtszaken lopen voor dezelfde actie, zijn sommige actievoerders in eerste instantie al veroordeeld – zonder enige controle op de juistheid van de beweringen van HeidelbergCement.

(Het proces wordt morgen, donderdag 24.11.2022, om 9.30 uur voortgezet in de rechtbank van Heidelberg (in plaats van het bezoek ter plaatse).

Zie hier beelden van de ontruiming van de tripod.

{youtube}Ohkfehm7qeA{/youtube}

En meer beelden en woorden op de xr-website