Ga naar de inhoud

Portugese leger stelt zich aan de kant van de demonstranten

Met een openbare brief heeft een deel van de Portugese militairen (verenigd in de ‘Vereniging van Officieren van de Portugese Strijdkrachten, AOFA“) verklaard dat ze zich niet zullen laten inzetten voor repressie tegen demonstranten.

2 min leestijd
anjerrevolutie

 

Afgelopen zaterdag zag Portugal het ‘grootste protest sinds de Anjerrevolutie van 1974’ (zie meer daarover hier). In die Anjerrevolutie, die een einde maakte aan 50 jaar dictatuur, speelden lagere officieren uit het leger een belangrijke rol.

 

In de verklaring die op 14 september 2012 werd uitgebracht (pdf), staat te lezen dat het bezuinigingsbeleid ervoor zorgt dat de spanningen toenemen, dat de protesten terecht zijn en dat “(…) de Vereniging van officieren hierbij nog eens nadrukkelijk verklaart dat de militairen zich niet zullen lenen als instrument van repressie, onder andere omdat de grondwet voorschrijft dat ze de bevolking moeten beschermen”. Afhankelijk van de vertaling van de verklaring, kun je dit interpreteren als tenminste een openbare aankondiging dat ze zullen weigeren om de politie te hulp te schieten als ze dat bevolen zou worden. Maar er is ook een interpretatie die nog verder gaat, namelijk dat de militairen niet zullen accepteren als andere krachten (lees de politie) repressie tegen demonstranten zouden inzetten.

 

(Zie amateur-vertaling in Spaans en Engels hier)

 

Ander nieuws in verband met de protesten is dat de schrijfster Maria Teresa Horta de belangrijk literatuurprijs D. Dinis geweigerd heeft omdat die haar overhandigd zou worden door de premier van het land, volgens haar “een persoon die erop gebrand is het land naar de vernieling te jagen”. (bron: Expresso (Portugees))