Ga naar de inhoud

poppen aan het dansen (Wolfowitz naar wereldbank!)

Het zal de lente wel zijn, maar ineens rennen allerlei hoge pieten vrolijk door de wei op weg naar nieuwe posten. Krijgt WTO.ZIP nu eindelijk een roddelrubriek?

4 min leestijd
Placeholder image

(uit de nieuwste WTO.Zip)

Nieuwe wolven

Begin maart maakte de Financial Times bekend dat Paul Wolfowitz, een van de grootste havikken in het kabinet van Bush (hij is staatssecretaris van oorlog en volgens sommige waarnemers persoonlijk verantwoordelijk voor de aanval op Irak) ogen zou hebben voor de post van president van de Wereldbank. James Wolfensohn, de huidge president, stapt immers in mei op als zijn tweede ambtsperiode van vijf jaar ten einde loopt. Hij is onder Clinton aangesteld, had te kennen gegeven dat hij wel verder wilde, maar de regering Bush wil kennelijk alle hens aan dek. De traditie (!) wil dat de Amerikanen mogen beslissen wie er hoofd van de Wereldbank wordt, en de Europeanen wie het IMF aanvoert.

Lange tijd leek het erop dat de post naar Robert Zoellick zou gaan, bekend als de betonnen toponderhandelaar van de VS bij internationale handelsbesprekingen. Maar klaarblijkelijk hebben ze toch bedacht dat het nog harder moet. In de International Herald Tribune (van 2 maart 2005) stond een overzicht van de geheime lijst met overige kandidaten: Randall Tobias (leider van het AIDS-bestrijdingsprogramma van de Amerikaanse regering en daarvoor topmanager van AT&T en Eli Lilly), John Taylor (topambtenaar op ministerie van Financien) en de enige vrouw, Carly Fiorina (topmanager bij Hewlett-Packard). Onze kandidaat blijft Reverend Billy [1].

Zo’n beetje alle media namen het bericht van de mogelijke kandidatuur van Wolfowitz over, waarna de Amerikaanse regering officieel ontkende dat de transfer in het spel zou zijn. Maar dat gelooft niemand. De lancering eerst als proefballon laten uitlekken om te kijken hoe de reacties zijn, is een bekende tactiek bij omstreden benoemingen. De Amerikaanse minister van Financiën John Snow verklaarde ook nog pseudo grappig dat de ouwe rockster en MTV-miljonair Bono een goeie kandidaat zou zijn, waarna de lobbyorganisatie van Bono, DATA, ook nog ging ontkennen dat hij kandidaat zou zijn.

Net (16 maart) werd bekend dat Bush besloten heeft inderdaad Wolfowitz voor te dragen als kandidaat voor het presidentschap van de wereldbank. Hij noemt hem een “bevlogen, eerlijke vent” (bbc: link). Doorgaans wordt de kandidaat die de VS naar voren schuift voor de Wereldbank niets in de weg gelegd. Officieel moet de benoeming bekrachtigd worden door de uitvoerende raad (executive board). Theoretisch is er een kans dat de EU z’n veto uitspreekt (zoals de VS dat deed tegen Caio Koch-Weser toen die in 2000 door de EU voor de leiding van het IMF voorgesteld werd).

De BBC merkt op dat het de tweede keer in korte tijd is dat de VS een havik benoemt op een internationale post. Eerder deze maand werd staatssecretaris van Buitenlandse Zaken John Bolton benoemd tot de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, een instelling waar hij zich als staatssecretaris vaak schamper over uitliet. De wereldbank heeft officieel het doel om ontwikkelingsprojecten te financieren. Met zo’n havik aan het hoofd zou de koers verder naar rechts kunnen schuiven, en een politisering van de projecten met zich meebrengen. (loop je op onze muziek, krijg je geld, en dat vooral voor projecten die je in goed overleg met multinationals uitvoert…)

Supachai schuift door

De hoogste man van de wereldhandelsorganisatie WTO, de Thai Supachai Panitchpakdi, is door VN-hoofd Kofi Annan genomineerd om hoofd van de UNCTAD te worden, de VN-afdeling voor handel en ontwikkeling, die weer in gewicht toeneemt. Supachai’s baantje bij de WTO eindigt eind augustus en de nieuwe UNCTAD-chef moet 1 september aan de slag, dus dat past precies. Moeilijker zal het zijn om ineens over te schakelen op “development-friendly integration of developing countries into the world economy” (de taakomschrijving van de UNCTAD).

Hoog op de lijst van mogelijke opvolgers van Supachai bij de WTO staat weer de naam van … Pascal Lamy. Op de WTO-website staat zijn sollicitatie-brief [2]. Lamy, collega en vriend van bovengenoemde Zoellick, was tot voor kort Europees commissarris voor handel en een van de hoofdverantwoordelijken voor de neoliberale koers van de EU bij de WTO-onderhandelingen.

Bolkestein neemt een sabattical om eindelijk eens al die Olie B. Bommels te gaan lezen die hem altijd zo inspireerden.

Ad Melkert, om onduidelijke redenen ooit tot bewindvoerder bij de Wereldbank benoemd, staat op het lijstje voor de post van hoofd van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. Premier Balkenende heeft het officieel voor hem opgenomen met de glunderende woorden “het altijd goed is als Nederland meedoet. Nederland wordt gezien als een betrouwbare partner, we draaien actief mee. Melkert doet het uitstekend bij de Wereldbank, we gaan nu afwachten hoe de procedure verder verloopt’ [3].
Andere kandidaten zijn de Noorse minister van Ontwikkelingssamenwerking Hilde Frafjord Johnson en de Britse Valerie Amos, de eerste zwarte leider in het Britse Hogerhuis.

Noten:
[1] Zie: www.revbilly.com
[2] sollicitiatiebrief Lamy.
[3] Planet.nl 11/03/05.
Zie ook:
kritische website over presidentschap WB.
berichtgeving over Wolfowitz-kandidatuur op BBC met vele reacties.
Steun voor Wolfowitz

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Hudig/WTO.Zip.)