Ga naar de inhoud

Poging WTO vlot te trekken op Cairns-verjaardag

De 20e verjaardag van de Cairns-groep dreigt het toneel te worden van een reanimatie van de WTO

2 min leestijd
Placeholder image

Er zijn steeds meer signalen dat de VS en de EU een poging willen ondernemen om de vastgelopen WTO-onderhandelingen weer vlot te trekken. De bijeenkomst waar ze zich op richten, is die van de Cairns-groep (die 18 grote landbouwexporterende landen verenigt), die van 20-22 september de 25e verjaardag van haar oprichting viert. De vergadering zal gehouden worden in Cairns, Australie.

Grootste struikelblok voor voorzetting van de zogenaamde Doha-ronde van de WTO, is het landbouwsubsidiebeleid van de VS en de EU. Volgens verschillende persberichten hebben de voornaamste Amerikaanse onderhandelaars (Susan Schwab en minister van landbouw Mike Johanns) en al verklaard dat ze naar Cairns af zullen reizen, evenals WTO-directeur Pascal Lamy. Over de afvaardiging van de EU is nog weinig bekend. Maar EU-commissaris van Handel Peter Mandelson heeft wel verklaard te hopen dat alle partijen weer aan de onderhandelingstafel gaan zitten.

Progressieve organisaties in de hele wereld hebben het vastlopen van de Doha-onderhandelingen toegejuicht. Daardoor zouden er nieuwe kansen zijn om afspraken te maken die daadwerkelijk tot ontwikkeling ten gunste van de armsten voert en schade aan de natuur beperkt. De Doha-ronde wordt met veel spektakel ‘ontwikkelingsronde’ genoemd, maar is in feite eenzijdig gericht op liberalisering van de wereldmarkt ten gunste van grote bedrijven en landbouwconcerns. Ook is berekend dat uitvoering van de Doha-afspraken vooral voor de rijke landen voordelig zal zijn. Zie hiervoor eerdere berichten op https://www.globalinfo.nl

Website Cairns Group

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)