Ga naar de inhoud

PETITIE tegen het Energiecharterverdrag

Kort samengevat is het Energiecharterverdrag een internationale overeenkomst die aan energiebedrijven en investeerders toelaat om overheden te beboeten als deze klimaat- en milieumaatregelen nemen die de winsten van de bedrijven kunnen in het gedrang brengen, of als die bedrijven zelfs maar vrezen dat dit het geval kan zijn.

2 min leestijd

(Bron: Ander Europa)

Kernuitstap? Bedreiging voor de nucleaire sector!  Miljardenclaim, zoals het geval Vattenfall in Duitsland aantoont. Stop kolencentrales? Het Duitse energiebedrijf RWE eist 1,4 miljard van de Nederlandse staat… Het mechanisme is hetzelfde als dat in tal van vrijhandelsverdragen, waar een ISDS- of ICS-clausule bedrijven toelaat hun ‘schadeclaims’ voor een soort uitzonderingsrechtbanken te verdedigen.

Het is nauwelijks te geloven dat het onze regeringen zelf zijn die een dergelijke overeenkomst getekend hebben, en dat de Europese Unie er een voortrekkersrol in speelde. De winsten van privébedrijven hebben blijkbaar voorrang op onze klimaatbekommernissen. Het is de plicht van onze regeringen en van de EU om dit bedreigend verdrag ongedaan te maken.

Uitgebreidere informatie over dit verdrag vindt u in Wat schuilt achter het Energiecharterverdrag? en in diverse brochures hieronder.

De petitie wordt ondersteund door tal van organisaties en koepels. Via de link hieronder komt u op de site van CAN, het Climate Action Network. Ook via de site van Corporate Europe Observatory kunt u de petitie tekenen.

Naar de petitie

https://i0.wp.com/www.andereuropa.org/wp-content/uploads/2016/04/ICStothetest.png?w=255&ssl=1 255w” data-sizes=”(max-width: 213px) 100vw, 213px” width=”197″ height=”277″> https://i2.wp.com/www.andereuropa.org/wp-content/uploads/Modernisation-Energychartertreaty.jpg?w=678&ssl=1 678w” data-sizes=”(max-width: 212px) 100vw, 212px” width=”199″ height=”282″> https://i1.wp.com/www.andereuropa.org/wp-content/uploads/onetreatytorule_.jpg?w=445&ssl=1 445w” data-sizes=”(max-width: 218px) 100vw, 218px” width=”208″ height=”287″>