Ga naar de inhoud

Peru: Doden bij verzet tegen goudmijn

Al lange tijd verzet een groot deel van de bevolking in de provincies Cajamarca en Celendin in Peru zich tegen de komst van een nieuwe goudmijnen, die onder meer vervuiling van het drinkwater zullen veroorzaken. Bij protesten tegen het Conga-project vielen deze week drie doden onder demonstranten in Celendin en werden leiders van de beweging tegen de mijn gearresteerd. De mijn is eigendom van het consortium Yanacocha, met kapitaal uit Peru en uit de VS.

4 min leestijd
cajamarca

In dit filmpje is de arrestatie te zien van (pater) Marco Arana, van de beweging Tierra y Libertad (Land en Vrijheid)

{youtube}4Bw8FCelp8w{/youtube}

Ook de herdenkingsplechtigheid voor de doden werd door politie van straat geschoten

{youtube}ZnZU3DieZ1o{/youtube}

De Belgische solidarititeitsorganisatie CATAPA heeft een persbericht over de recente escalatie in het conflicht uitgebracht:

Peru: Drie doden bij protest tegen Conga-project

wo, 04/07/2012 – 07:13 – jhulsens

 Bij protesten tegen het mijnbouwproject Minas Conga in het noorden van Peru zijn gisteren drie burgers om het leven gekomen. Één van de slachtoffers is een minderjarige jongen. Er vielen ook minstens 21 gewonden en 16 mensen werden aangehouden. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd in de provincies Cajamarca, Celendín en Hualgayoc-Bambamarca.

Een duizendtal manifestanten marcheerde gisteren door de straten van Celendín om te protesteren tegen het Conga-project. Rond 13u00 probeerden ze het gemeentehuis binnen te geraken. Daarop ontstond een confrontatie met de politie. Die vuurde traangasgranaten naar de manifestanten. Per helikopter werden meer ordetroepen aangevoerd, die de manifestanten uit elkaar dreven. Daarbij vielen drie doden.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een communiqué weten dat de dodelijke slachtoffers José Faustino Silva Sanchez (35), Eleuterio Garcia Diaz (40) en César Medina Aguilar (17) zijn. De aangehouden personen werden overgebracht naar het politiekantoor van Cajamarca. In de komende uren worden ze naar de kuststad Chiclayo gevoerd waar ze aan een strafrechtelijk onderzoek worden onderworpen.

Nadat het nieuws bekend raakte, kwamen in Cajamarca duizenden mensen op straat. Ze begaven zich naar het politiecomissariaat om de vrijlating van de gearresteerden te eisen, waar de politie opnieuw traangasgranaten afvuurde. Rond 21 uur werd een vreedzame wake op de Plaza de Armas van Cajamarca brutaal uit elkaar gedreven, nogmaals met traangas (zie video*).

De precieze aanleiding van de confrontatie is niet duidelijk. Het ministerie van binnenlandse zaken beweert dat manifestanten bij een poging om de gemeente van Celendín te bezetten, twee agenten verwonden met vuurwapens en voegt eraan toe dat ook de drie doden vielen door schoten van andere manifestanten. Een grondig onderzoek zou meer op zijn plaats zijn dan deze makkelijke beschuldiging. Op enkele uitzonderingen na, verlopen de protesten in Cajamarca sinds november 2011 tot op vandaag volledig geweldloos.

Zeker is dat de spanning in Cajamarca al wekenlang te snijden is. De regio is 34 dagen in regionale staking tegen het mijnbouwproject. Op 23 juni verklaarde president Humala eens te meer in een bericht aan de natie dat het project hoe dan ook doorgaat. Voorbije zaterdag bleek tot de verrassing van velen dat de werken al gestart waren, hoewel er van een sociale licentie geen sprake is. De frustratie en machteloosheid is groot.

In de loop van gisterenavond kondigde de regering de noodtoestand af in de provincies Celendín, Cajamarca en Hualgayoc-Bambamarca. Sinds middernacht is die van kracht voor een periode van 30 dagen. De grondwettelijke waarborgen op het vlak van persoonlijke vrijheid en veiligheid, de onschendbaarheid van de woning en de vrijheid van vereniging en verplaatsing zijn opgeschort. Het leger kan optreden ter ondersteuning van de politie om de openbare orde te garanderen.

Buitensporig geweld en de noodtoestand lijken steeds meer het standaardantwoord van de regering Humala op sociaal protest te worden. Eind mei nog schoot de Peruaanse politie bij protesten tegen de Tintaya-mijn van het Zwitserse bedrijf Xstrata, in de zuidelijke provincie Espinar, twee manifestanten dood. In de 11 maanden dat Humala aan de macht is, vielen al 15 doden als gevolg van politieoptreden tegen sociaal protest.

Catapa steunt de bevolking van Cajamarca op het terrein. Tegelijk trachten we er mee voor te zorgen dat haar eisen internationaal gehoord worden, onder andere met een Avaaz-petitie gericht aan de investeerders in het Conga-project, die je kunt tekenen via deze link.

(Tot zover de verklaring van CATAPA)

————————–

Zie ook: Wetenschappers verklaren Conga project ‘rampzalig’.

 

Eerder bericht op globalinfo.

 

Beelden van eerdere betoging op 14 juni