Ga naar de inhoud

Peru: Doden bij protesten tegen coup, president treedt af

In Peru is een ‘parlementaire coup’ gaande, nadat de president Martín Vizcarra was afgezet door het parlement om plaats te maken voor rechtse, bedrijfslevengezinde politici. Protest in het hele land was hevig. Afgelopen weekend vielen er doden onder de demonstranten. De nieuwe president die door de coup aan de macht kwam, Manuel Merino, heeft nu aangekondigd weer af te zullen treden.

1 min leestijd

(Zie vorig artikel over de coup in Peru op globalinfo hier)

The Guardian meldt dat er afgelopen weekend tenminste twee demonstranten werden doodgeschoten door politie die met hagel schoot.

Politie zou met traangas en hagel hebben geschoten en in Lima waren zaterdag tanks in de straten te zien.

De ombudsman voor mensenrechten Walter Gutiérrez verklaarde dat er overdadig geweld van de kant van de politie was, en dat de nieuwe president zich zou moeten verantwoorden.  Ook Amnesty International heeft het geweld tegen demonstranten aangeklaagd. Volgens The Guardian waren er massale potten-en-pannen protesten in volkswijken in Lima te horen na het bekend worden van de dood van de eerste demonstrant.

Volgens nu.nl heeft de nieuwe president aangekondigd dat hij weer af zal treden, en wel binnen een week.  Het is onduidelijk wie hem op zal volgen.

Ook The Guardian meldt dit
Er zouden tienduizenden demonstranten op straat zijn in de hoofdstad Lima, maar ook in vele andere steden in het land.

Zie ook reportage bij Common Dreams van afgelopen vrijdag.