Ga naar de inhoud

Personeel supermarkten eist betere beloning

Vakbondsleden in 7 supermarktbedrijven gaan strijd aan voor betere cao. (26 okober 2020) De afgelopen week eisten kaderleden van de FNV die bij Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Poiesz, Dekamarkt en Dirk werken in een brandbrief betere arbeidsvoorwaarden. Ze stellen dat ze erg weinig terugzien van de grote winsten die de supermarktbedrijven maakten, hoewel zíj het zijn die er hard voor hebben gewerkt. De brief is een reactie op voorstellen van de supermarkten tijdens de lopende onderhandelingsronde over de cao.

4 min leestijd

(Door supermacht,  foto Bert Knot CC2.0/Flickr)

In de brief dringen de vakbondsleden onder meer aan op een verbeterde beloning voor het supermarktpersoneel, zowel in de winkels als in de distributiecentra. Ze herinneren aan de extra inzet gedurende de eerste Coronagolf. Toen kreeg het winkelpersoneel ¨een bos bloemen, een reep chocolade per post, een bedankmail en zelfs applaus¨, maar het leverde de werkers niet meer geld op terwijl hun kosten wel doorliepen.

Wel veel extra werk en problemen op de werkvloer: ¨Sinds de corona-uitbraak werken we ons een slag in de rondte om alles draaiende te houden. De eerste weken kregen we een ongekende hamsterwoede over ons heen, er werd opgeschaald in werktijden en iedereen zette zich meer dan 100% in. Nog steeds lopen we dagelijks risico, omdat klanten geen afstand willen houden of agressief worden als we ze geen alcohol mogen verkopen na 20:00. We vallen in voor collega’s met corona die thuis in quarantaine zitten of doodziek zijn

We zien niets terug van de grote winsten

De vakbondsleden wijzen de vergelijking af die de werkgevers maken als zou de situatie in de supermarktbranche op één lijn staan met wat er gebeurt in de fashion- en horeca-sectoren die zwaar zijn getroffen door de Coronacrisis. De supermarkten maakten juist méér winst dan in voorgaande jaren en nog steeds worden mega-omzetten behaald.

¨Maar wat zien wij daar als werknemers in deze roerige tijden van terug? Uw structurele financiële waardering wordt serieus gemist, en de onderwaardering wordt voelbaar op de werkvloer. Sterker nog, u wil zelfs onze zondag-toeslagen afschaffen. En de vette winsten? Die verdwijnen in de beurzen van de werkgevers en aandeelhouders¨, aldus de activisten.

Reactie op cao voorstellen werkgevers

De brief is een reactie op voorstellen van de supermarkten tijdens de lopende onderhandelingsronde over de cao. De FNV en CNV onderhandelen met de brancheorganisaties CBL en Vakcentrum. Dinsdag 27 oktober staat het derde gesprek op de agenda. De vorige cao liep af in april dit jaar.
De briefschrijvers eisen onder meer een structurele loonsverhoging van 5 procent en het behoud van alle toeslagen. Ze verwachten een financiéle waardering voor de loyaliteit die ze tonen jegens hun werkgevers. Hun inzet van het afgelopen half jaar moet volgens hen fatsoenlijk worden beloond met een fatsoenlijke cao.

Geen fooi, maar een goede cao!

En ze willen zeker niet worden afgescheept met een eenmalige bruto-bonus van 15% over hun bruto maanddalaris. Iets dat per persoon maar zo´n 150 euro oplevert. ¨Een fooi! Waar u zich voor moet schamen deze aan te bieden! U weet dat de cao sinds 1 april 2020 afgelopen is en dat het hoog tijd wordt deze weer op te pakken en ons als werknemers serieus te nemen.¨.


Meer lezen (Supermacht):
– ¨Aandeelhouders van Ahold – niet de werkers – strijken grootste deel Corona-winst op,¨ Supermacht, 14 aug 2020.
– ¨FNV: Steun supermarktpersoneel voor looneis 5%,¨ Supermacht, 19 mei 2020.
– ¨Investico: Arbeidsmigranten onbeschermd tegen Corona-besmetting in distributiecentra,¨ Supermacht, 6 mei 2020.
– ¨Slecht werk en een aalmoes voor de AH vakkenvullers,¨ Supermacht, 9 april 2020.
– ¨Petitie Voor14: Eerlijk loon voor supermarktpersoneel en andere harde werkers!,¨ Supermacht, 28 maart 2020.

Meer lezen:
– ¨Een coronabonus is wel zo fair voor hardwerkend personeel — waarom wordt het dan niet snel gegeven?,¨ NRC, 22 oktober 2020.
– ¨Cao en loon: de feiten over supermarktpersoneel,¨ Distrifood, 20 mei 2020 (update 20 oktober 2020).
– ¨Wij willen een eerlijke cao Supermarkten – Steun onze eisen en teken de petitie voor 26 oktober,¨ FNV, 8 oktober 2020.
– ¨Hoogvliet: ‘Wij gaven in april al coronabonus’,¨ Distrifood, 7 oktober 2020.
– ¨Jumbo druk bezig met coronabonus,¨ Distrifood, 6 oktober 2020.
– ¨Medewerkers Albert Heijn krijgen in december coronabonus,¨ Welingelichtekringen, 2 oktober, 2020.
– ¨Wie heeft recht op de coronawinsten van AholdDelhaize? De aandeelhouders of het personeel?,¨ Volkskrant, 6 augustus 2020.
– ¨ Loononderhandelingen weer van start; ‘Supermarktpersoneel moet meeprofiteren’,¨ NOS, 18 september 2020.
– ¨OR van AH stuurt brandbrief om dividend,¨ Distrifood, 12 aug 2020.
– ¨Walmart keert derde coronabonus uit,¨ Distrifood, 22 juli 2020.
– ¨CNV wil bonus voor supermarktpersoneel: ‘Cadeaubon is middelvinger’,¨ Metronieuws, 15 april 2020.

Bronnen:
– ¨Brandbrief verbond medewerkers over cao,¨ Distrifood, 23 oktober 2020.
– ¨Supermarktmedewerkers eisen in gezamenlijke brandbrief betere arbeidsvoorwaarden,¨ FNV, 23 oktober 2020.