Ga naar de inhoud

Perenco Files: de giftige wereld van een weinig bekende Europese oliegigant

De Frans-Britse olie- en gasmaatschappij Perenco is weinig bekend maar machtig. Het noemt zichzelf “Europa’s grootste onafhankelijke olie- en gasgroep”. Het is actief in 14 landen wereldwijd, waaronder het grootste onshore Europese oliepark, in Engeland, en verschillende gasplatforms in de Noordzee.

2 min leestijd

 
(Door Alexia Barakou, Investigate Europa, vertaling globalinfo.nl)

Het succes van de multinational is vooral ten goede gekomen aan de eigenaars: de familie Perrodo. De miljardairs, die hun naam gaven aan hun bedrijf (Perrodo Energy Company), hebben hun fortuin vergaard ver van de media-aandacht en de publieke controle.

Een van de redenen voor hun discrete opkomst is dat Perenco niet beursgenoteerd is. Daardoor is de groep vrij van transparantieregels die andere oliegiganten zoals Shell of Total treffen, die massaal publieke kritiek krijgen voor hun activiteiten. En met minder dan 10.000 werknemers wereldwijd is Perenco ook niet onderworpen aan de Franse wetten die bedrijven verplichten de risico’s van hun activiteiten in het buitenland te inventariseren.

Dit alles maakt het bijzonder moeilijk om de activiteiten van de onderneming te onderzoeken. Toch zijn de activiteiten van Perenco de moeite van het onderzoeken waard: het bedrijf is gespecialiseerd in het opkopen van volgroeide activa waar andere oliemultinationals vanaf willen vanwege verouderde installaties en slinkende reserves. Deze serie van Investigate Europe en zijn Franse samenwerkingspartner Disclose zal licht werpen op de voetafdruk van het bedrijf in de wereld, met inbegrip van vermeende vervuiling, structuren in belastingparadijzen en politieke banden.

Explore the Perenco Files here

Zie ook (Frans) bij Disclose
En (Duits) over de Franse minister die wegens banden met dit bedrijf in het nauw raakt