Pas op: Blackstone vraagt om uw huurcontract
28 oktober 2020 – Vorige week kregen we vragen van een tiental huurders. Ze ontvingen allemaal dezelfde aangetekende brief van hun verhuurder. Makelaar Hoen liet namens eigenaar Rembrandt Propco – dochterbedrijf van vastgoedbelegger Blackstone -weten dat zij geen schriftelijk huurcontract in hun dossier hebben. Of de huurders even binnen tien dagen contact willen opnemen om een nieuw huurcontract te tekenen.
(Bron: website wooninfo, foto van actie in San Francisco in 2015)
De brief suggereert dat sprake zou kunnen zijn van woonfraude als huurders niet meewerken. Huurders hoeven hier niet aan mee te werken: een nieuw contract bevat meestal bepalingen die ongunstiger zijn dan het oude contract. Neem bij dit soort vragen altijd contact op met !WOON voor advies.
Moet ik een nieuw contract tekenen als de verhuurder dat vraagt?
Een nieuwe overeenkomst tekenen is niet zomaar aan te raden. Vaak staan daarin bepalingen die niet in het voordeel van de huurder zijn. We adviseren huurders om een voorgesteld nieuw contract eerst schriftelijk op te vragen en goed te bestuderen. Laat u niet op de kast jagen en neem de tijd. Kijk goed naar de voorwaarden en raadpleeg een deskundige bij onduidelijkheden, vóórdat u eventueel tekent. !WOON kan vrijblijvend adviseren. Een nieuw huurcontract gaat uit van de maatstaven van vandaag de dag en dan kunt u zich moeilijker beroepen op ouder verworven rechten. Soms is een een mondelinge huurovereenkomst van 30 jaar geleden beter dan een schriftelijk huurcontract van gisteren.
Moet een huurovereenkomst schriftelijk zijn?
Sommige mensen hebben geen schriftelijke huurovereenkomst. Dat is ook niet persé nodig. Een mondelinge huurovereenkomst is ook een geldige overeenkomst. Beschikt u niet (meer) over een schriftelijk contract maar kunt u wel aantonen dat u de woning al lange tijd huurt en u dus de legale huurder bent? Dan volstaat een mondelinge huurovereenkomst. U kunt wel de bestaande mondelinge afspraken vastleggen in een schriftelijke huurovereenkomst, maar dan zonder aanvullende beperkingen.
Wat is Blackstone?
Het Amerikaanse beleggingsfonds Blackstone is één van de allergrootste vastgoedbeleggers ter wereld. Sinds 2018 zijn ze actief in Amsterdam. Blackstone heeft sindsdien al voor minimaal 500 miljoen euro aan bestaande woningen in de stad opgekocht. Het bedrijf beheert een portefeuille met een waarde van 538 miljard dollar.
(voor vragen/reacties