Ga naar de inhoud

Oxfam: “Europese zwarte lijst van belastingparadijzen moet minstens 35 landen bevatten”

De zwarte lijst van belastingparadijzen van de Europese Unie moet ten minste 35 landen bevatten, inclusief beruchte belastingparadijzen zoals Zwitserland en Bermuda om efficiënt te zijn, zo stelt Oxfam in een nieuw rapport. Naar verwachting publiceert de Europese Unie haar zwarte lijst begin december. Uit de analyse blijkt ook dat minstens 4 EU-lidstaten op de zwarte lijst zouden komen als de EU haar eigen criteria zou toepassen op de lidstaten

3 min leestijd

(Door Oxfam – Solidariteit, bron: Dewereldmorgen)

Zie hier het rapport en meer daarover.

(Link naar grotere versie infographic SOMO)

Oxfam waarschuwt dat de belangrijkste belastingparadijzen waarschijnlijk niet zullen voorkomen op de officiële zwarte lijst van de EU die volgende week verwacht wordt. Dit is het gevolg van politieke druk, binnen en buiten de EU. Voor de lijst worden 92 landen en andere rechtsgebieden geanalyseerd. Dat gebeurt op basis van drie criteria, waaronder belastingtransparantie en -beleid dat grootschalige winstverschuivingen stimuleert. Maar de EU past deze criteria niet toe op haar eigen lidstaten. Dat betekent dat grote belastingparadijzen zullen ontbreken op de officiële lijst.

 

Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta testen positief op EU-criteria

Oxfam heeft in haar rapport de EU-criteria toegepast op de 92 landen die door de EU zijn onderzocht, maar ook op de 28 EU-lidstaten. Volgens deze analyse moeten ten minste 35 niet-EU-landen worden opgenomen in de zwarte lijst van belastingparadijzen, maar ook 4 EU-lidstaten: Ierland, Luxemburg, Nederland en Malta.

Oxfam waarschuwt voor de mogelijkheid dat de EU-lidstaten, ongeacht deze duidelijke bevindingen, een zwakke of zelfs lege zwarte lijst zullen publiceren. De zwarte lijst wordt door de EU in het geheim opgesteld. Daardoor is publieke controle, voorafgaand aan publicatie, onmogelijk. EU-voorzitter Malta heeft openlijk gepleit voor een lege zwarte lijst. Na een ontmoeting met de EU-ministers van Financiën heeft de Zwitserse regering ook publiekelijk verklaard dat zij niet verwacht dat Zwitserland op de zwarte lijst zal worden gezet.

Maaike Vanmeerhaeghe, belastingexpert Oxfam: “Ons rapport laat zien hoe een zwarte lijst van belastingparadijzen eruit zou zien als de EU haar criteria objectief zou toepassen, vrij van politieke druk. Het hele proces is echter omgeven door geheimhouding, waardoor burgers in het duister tasten en belastingparadijzen hun politieke en economische invloed kunnen gebruiken om niet op de zwarte lijst voor te komen.”

“Als de Europese Unie belastingschandalen zoals de Paradise Papers echt wil beëindigen, is een objectieve zwarte lijst voor belastingparadijzen een belangrijke stap. EU-lidstaten hebben de keuze tussen het beëindigen van de schadelijke gevolgen van belastingparadijzen voor zowel Europese landen als ontwikkelingslanden – of het witwassen van belastingparadijzen.”

“Belastingparadijzen maken belastingontwijking op industriële schaal mogelijk. Ze beroven landen van honderden miljarden, wat armoede en ongelijkheid aanwakkert. EU-regeringen moeten de belangen van mensen boven die van belastingparadijzen en multinationals stellen als ze de kloof tussen arm en rijk willen dichten. Sterke sancties tegen belastingparadijzen zijn nodig om ervoor te zorgen dat ze niet ongestraft wegkomen.”