Ga naar de inhoud

Overzicht FTAA/ALCA-top Quito

De Ecuadoriaanse hoofdstad Quito staat in het teken van de Amerikaanse vrijhandelszone FTAA (ALCA). En protesten daartegen.

7 min leestijd
Placeholder image

(Dit stuk is voornamelijk gebaseerd op informatie van Noticias

Actuele aanvulling:
Peter Rosett van de Amerikaanse organisatie Food First zit bij de FTAA-protesten in Quito en doet dagelijks verslag in het Engels.

De wolken traangas spruiten inmiddels op in Quito, waar duizenden tegenstanders van de vorming van de FTAA/ALCA (Vrijhandelszone van Amerikaanse continent) in de buurt van de topconferentie proberen te komen.
Er staat een goed verslag met veel foto’s op de website van Food First, die vindt dat het ‘hier ruikt naar Seattle’. Zie:

dagelijks verslag Food First

Volgens de website van indymedia Ecuador, waarop vooral spaanstalig nieuws staat, zijn er gisteren (31 oktober) ook zeer jonge kinderen in de traangasaanval terechtgekomen (omdat de demonstranten vaak hele gezinnen betreft) en gaat er het onbevestigde gerucht dat een baby om het leven is gekomen.

Overzicht FTAA-informatie

Op 29 oktober 2002 begint in Quito, Ecuador, het 7e Business Forum van de Americas. Meer dan duizend bedrijven komen bijeen met hun voorstellen voor de tweede concepttekst van de Free Trade Area of the Americas (FTAA, ALCA in het Spaans). Hierna vind van de 31ste tot 3 november de 7e Ministeriele Conferentie plaats om de onderhandelen te vervolgen over de FTAA. Aan deze bijeenkomst nemen afgevaardigden van alle 34 Amerikaanse landen (behalve Cuba) deel en onder andere afgevaardigden van de WTO (World Trade Organization), de IDB (Inter-American Development Bank), de President van de Kamer van Koophandel van de Verenigde Staten en de Organisation of American States (OAS).

Ondanks dat deze bijeenkomsten en onderhandelingsrondes achter gesloten deuren plaatsvinden zijn de deelnemers hieraan niet alleen. Op straat zullen duizenden personen en organisaties aanwezig zijn om te protesteren tegen de FTAA. Tegelijkertijd vinden er in heel Latijns Amerika informatie-bijeenkomsten en acties plaats. In sommige landen vinden referenda plaats, zoals in Brazilië in september, waar door tien miljoen mensen aan deelgenomen werd die nagenoeg allen de deelname van Brazilië aan de vrijhandelszone absoluut van de hand wezen. Opmerkelijk was de manier waarop de Amerikaanse regering zich daarna druk maakte over de verkiezinginsuitslag in Brazilië. Staatssecretaris van Handel Zoellick vertelde op een conferentie over de FTAA in Miami op 14 oktober dat Brazilie de keus had om ALCA als een voldongen feit te accepteren, of anders mocht proberen handel te drijven met Antartica.

In Quito organiseren honderden organisaties en groepen uit Ecuador en de rest van Latijns Amerika een week van protesten tegen de FTAA. Enkele van de belangrijkste activiteiten hierin zijn de vier karavanen georganiseerd door inheemse groepen en vakbonden die vertrekken vanuit de verschillende grensgebieden in Ecuador op 23 oktober en via de grote steden, waar duizenden personen zich bij de tocht aansluiten, op 30 oktober in Quito aankomen waar een grote demonstratie wordt georganiseerd. Ook op 31 oktober en 1 november zijn er grote demonstraties en manifestaties in de stad.

Er zullen nog talloze andere marsen, protesten, culturele acties, demonstraties etc. in de week van de onderhandelingen in Quito
plaatsvinden. Meer informatie over het complete programma, reportages, foto’s en radioprogramma’s vind je bij Indymedia Ecuador (spaanstalig):
Engelse artikelen bij Indymedia Ecuador (Engels):
Officiële site van de campagne (Engels):

Ook wordt er in Quito vanaf 27 oktober een forum georganiseerd onder de naam “Een ander Amerika is mogelijk” met vertegenwoordigers van organisaties uit heel Latijns Amerika: website:

Op 1 november vindt er in Quito een informele bijeenkomst plaats van de het netwerk PGA (People Global Action). Op verschillende plaatsen in de wereld vinden er tegelijkertijd solidariteits-acties plaats; in Pittsburgh,Quebec, Montevideo en Barcelona.

Wat is de FTAA

Een verdrag tussen alle landen van het continent Amerika (behalve Cuba) geïnitieerd door de Verenigde Staten. Gericht op het bewerkstelligen van een vrije circulatie van producten en kapitaal van Alaska tot aan Vuurland. Via dit verdrag wil de VS de economische controle over de landen van het gehele continent verkrijgen. De onderhandelingen voor de FTAA vinden in het geheim plaats, de bevolking, organisaties en zelfs parlementen van de deelnemende landen worden buitengesloten. Diegenen die over het verdrag onderhandelen zijn de overheden via de ministers en de grote bedrijven.

Wie profiteren er van de FTAA:
De VS willen hun economische problemen oplossen en de markten van Latijns Amerika en de Cariben ongelimiteerd controleren, zonder gehinderd te worden door douanes, tariefmuren en bescherming van de nationale economieën en zonder last te hebben van concurrentie. De FTAA richt zich alleen maar op een vrije circulatie van producten en diensten, maar staat de circulatie van personen en arbeiders niet toe. De FTAA is een strategie van economische dominantie, van het onttrekken van natuurlijke en menselijke bronnen.
Zoals Bill Clinton opmerkte: “Wij vormen 4% van de wereldbevolking en beschikken over 22% van de totale rijkdom. Als we deze rijkdom in stand willen houden moeten we verkopen aan de overgebleven 96% van de bevolking”. Deze opmerking vormt een duidelijk bewijs voor de motivatie van de interesse van de VS in Latijns Amerika.

Als de FTAA uitgevoerd wordt betekent het serieuze aantasting van de soevereiniteit van de landen en volken. Deze landen zullen dan zijn overgeleverd aan de macht van de bedrijven en Amerikaanse investeerders, hen beperken tot de export van basis-producten, het onderdeel uitmaken van produktie-ketens, en toeleveren van goedkope arbeidskracht.

een aantal achtergrondstukken over de FTAA, te vinden op de website van Noticias em grotendeels vertaald zijn uit het engelstalige blad Green Pepper.

De FTAA: De verovering zet door schetst de recente ontwikkelingen van de vorming van de FTAA en diens voorganger NAFTA, en het verzet daartegen van de Zapatistas in Mexico.

Tien argumenten tegen de FTAA is een vertaling van een stuk van de Amerikaanse Global Exchange en somt de voornaamste punten van kritiek op.

‘Ontwerptekst FTAA is stap achteruit’ is een stuk van Tim Shorrock van het progresssieve persbureau IPS dat een analyse van de ontwerptekst van het FTAA-verdrag. Deze ontwerptekst werd vrijgegeven onder druk van de massale protesten bij de vorige regeringstop over de FTAA in Quebec-Stad in april 2001.

De nieuwe Spaanse kolonisatie is een vertaling van een stuk van Marc Gavalda, Transnational Observatory, dat schetst hoe privatisering door multinationale ondernemeningen al een tijd praktijk is in Latijns-Amerika, en hoe de FTAA onder meer zal betekenen dat dit niet meer teruggedraaid kan worden.

Plan Puebla Panama beschrijft een groot internationaal ontwikkelingsplan in Midden Amerika, dat opgezet is als opstap naar de uiteindelijke vorming van de vrijhandelszone die in 2006 plaats zou moeten vinden.

De vraag Wat zal het effect van de FTAA op vrouwen zijn? wordt door Marceline White van EDGE beantwoord.

Van de negen onderhandelingsgroepen die regelmatig bijeenkomen om de implementatie van de FTAA (Free Trade Area of the Americas, Pan-Amerikaanse Vrijhandelszone) te bevorderen, houdt één zich specifiek bezig met het thema landbouw. Het stopzetten van financiële steun aan kleine en middelgrote producenten en boeren, de vermindering van de productie voor lokale consumptie, de implementatie van genetisch gemodificeerde producten, de biotechnologie en de ervaringen met de NAFTA in Mexico zijn enkele van de thema’s van dit door twee Brazilianen geschreven artikel. Altamiro Borges en Joao Pedro Stedile, uit de hoek van de landlozenbeweging MST.

Tal van organisaties uit Ecuador en omringende landen maken zich op om naar de top te trekken om daar te demonstreren. Een overzicht van de voorbereidingen van de protesten is te vinden op Indymedia Ecuador dat een deel van de berichten ook in het Engels vertaalt. Een van de meest actieve vakbondsorganisaties in Ecuador is de boerenbond CONFEUNASSC- CNC die een grote karavaan naar Quito organiseert. De bond heeft ook een mooie website. Ook de Colombiaanse organisatie van Inheemse volkeren ONIC windt er geen doekjes om: “of wij verzetten ons tegen ALCA, of het zal met ons gedaan zijn”.

In Mexico is op 12 oktober een (onofficiele) volksraadpleging over toetreding tot ALCA gestart. Zie de website voor meer details. Aan een vergelijkbaar initiatief eerder in Brazilie werd door tien miljoen mensen deelgenomen, waarvan meer dan 90 procent de vrijhandelszone van de hand wees.

De vorige topconferentie over de FTAA/ALCA vond vorig jaar april plaats in Quebec, Canada. Het conferentie-oord werd toen voor het eerst afgesloten van de buitenwereld met behulp van een kilometerslang hekwerk. Zo’n 60.000 demonstranten werden door hard optreden van politie en leger op een afstand gehouden. zie voor een verslag: Onderaan het stuk staan nog een stuk of wat links naar websites met meer achtergrondinformatie over de FTAA.

Overige Links:

Stop the FTAA (English)
Hemisferic Campaign against the FTAA (English):
No Alca Mexico (Spaans):
site FTAA-ALCA:

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door diversen.)