Ga naar de inhoud

Overwinningsfeest ZAD Notre Dame de Landes

Nadat het miljardenproject voor een overbodig vliegveld (en zijn er ook andere?) bij Nantes werd getorpedeerd door hardnekkig protest van boeren, punks en eco-activisten, werd daar op 10 februari een zinderend overwinningsfeest gehouden. 20.000 mensen kwamen meefeesten en zagen onder meer de rituele verbranding van een vliegtuig.

2 min leestijd

(Foto van demonstratie in 2013 cc/flickr, wordt donateur van globalinfo)

De datum van 10 februari stond al maanden vast. (zie eerdere bericht hierover hier). Als Macron besloten zou hebben om het verfoeide plan toch door te zetten, zou dit de aftrap zijn geweest voor massaal verzet ertegen. Nu het plan afgelast is, is het gesteggel begonnen over de toekomst van het gebied. Macron heeft aangekondigd dat hij toch zal ontruimen omdat de honderden mensen die het de afgelopen jaren hebben bezet (en in gebruik hebben genomen) geen rechtmatige gebruikers zouden zijn. Ook daarom is de manifestatie van 10 februari belangrijk.

In de filmpjes hieronder zie je dat veel mensen duidelijk komen maken dat ze willen dat de ZAD blijft bestaan als laboratorium voor een ecologische en agrarische toekomst.Maar eerst was er feest. En Hoe! Hoogtepunt was de rituele strijd tussen de ZAD-draak – in feite een gigantische salamander, symbool voor het ecosysteem aldaar – en een groot houten vliegtuig. De laatste overleeft die strijd niet.In een verslag gemaakt door online tv-programma Partager C’est Sympa zie je niet alleen beelden van erg vrolijke en tevreden mensen, maar wordt ook een poging gedaan om te analyseren hoe de overwinning behaald is. (Het is in het Frans, maar er zit Engelse ondertiteling bij als je dat knopje cc aanklikt.

{youtube}qY0zE1UPV_Y{/youtube}

Kort samengevat: als redenen waarom de beweging tegen het vliegveld heeft kunnen winnen, noemt het filmpje er vijf: 1) juridische strijd 2) De opbouw van kennis van de tegenstanders over het project 3) massaliteit opbouwen 4) de boel bezetten en bezet houden 5) politieke directe actie.

Hier nog een filmpje van dat feest:
{youtube}9G1xqk_enUc{/youtube}

Er zijn nog meer bezette gebieden in Frankrijk, oftwel ZAD, zoals in Bure in Noord-Frankrijk en Testet. Van de youtube-pagina van het eerste filmpje: Hier de lijst van alle ZADs (Zone à Défendre – Zones to Defend, een woordgrap want officieel betekent het Zone Especiale a Developper, ontwikkelingszone, ingesteld door de staat om dan niet allerlei lastige vergunningen en bestemmingsplannen te hoeven regelen):  Hier nog een achtergrondartikel/overzicht.

En nog een filmpje, om het af te leren:

{youtube}f04PFWcr63Q{/youtube}