Ga naar de inhoud

Overwinning: ontruiming ZAD officieel gestaakt

Media berichten dat de Franse autoriteiten bekend hebben gemaakt dat de ontruimingsoperatie van/bij de ZAD bij Nantes, gestaakt wordt. (aanvullingen onderaan)

2 min leestijd

(Zie hier vorig bericht over de ZAD, en hier hoe je donateur kunt worden)

Macron zou verklaard hebben dat “alles dat ontruimd kon worden, ontruimd is” (bedoelend dat de gebouwen gesloopt zijn).

De commissaris voor Loire-Atlantique, Nicole Klein, verklaarde ook officieel dat “de onderhandelingen weer lopen”.

Er zouden 29 gebouwen gesloopt zijn. (Bron)

Demonstranten melden op vrijdagochtend dat de politie-aanvallen ondertussen gewoon doorgaan. Maar “misschien leest de smeris de krant niet”.  Op bepaalde plekken wordt geobserveerd dat de politie zich terugtrekt. In ieder geval wordt opgeroepen om alert te blijven en te blijven helpen verdedigen. Politie is in ieder geval nog bezig mensen te arresteren en er gaan geruchten dat ze gaan proberen de manifestatie van zondag (zie hieronder) te verbieden.

Voor zaterdag is er een grote demonstratie tegen de ontruiming in Nantes gepland, en zondag aanstaande wordt iedereen opgeroepen naar het gebied van de ZAD te komen.
Om de boel weer op te bouwen.

Voorlopig dus (weer) een overwinning, ondanks inzet van duizenden zwaarbewapende politiemensen en veel gewonden, waaronder donderdag weer drie journalisten. Geen wonder als er dit soort middelen worden ingezet.

Alle demonstranten heten trouwens Camille, en wel hierom.

———–

Aanvullingen: zojuist heeft de lokale afdeling van de grootste vakbond CGT in Nantes een verklaring uitegeven dat ze tegen de ontruimingsoperatie zijn.