Ga naar de inhoud

Overal in Frankrijk acties bij Carrefour

De hypermarche bij uitstek, in het land van de Grandes Surfaces heeft aangekondigd te gaan reorganiseren. Er zullen zo’n 5000 mensen op straat geschopt worden. Wie wat en hoe vertellen ze er niet bij. Dat pikken de werknemers natuurlijk niet.

2 min leestijd

Overal in Frankrijk zijn prikacties te zien bij – en vaak in – vestigingen van Carrefour. Ze worden ondersteund door vakbonden CGT en FO en andere kleinere bonden. Carrefour (tweede supermarktketen in de wereld, na Wallmart) heeft verklaard dat de reorganisatie nodig is om de concurrentie met Amazon aan te kunnen. Amazon heeft het plan om de Franse markt te gaan veroveren. Het betekent massaal ontslag voor velen, en drastische achteruitgang van de arbeidsomstandigheden voor de rest.

Het antwoord van de Carrefour-arbeiders bij de CGT is duidelijk: “een mondiale aanval, dus een mondiale verdediging”. (Carrefour heeft vestigingen in 33 landen). De open brief aan de CEO in leiding van de reorganisatie, Bompard, herinnert er fijntjes aan dat er met de winstgevendheid niets mis was afgelopen jaar. Een miljard winst! “Arrivé en juillet 2017, Alexandre Bompard prévoit un plan de restructuration afin de rechercher de nouveaux profits pour les actionnaires.” Bompard is in juli 2017 aangetreden om nieuwe winsten te zoeken voor de aandeelhouders.

– La CGT Carrefour répond à M. Bompard : “Attaque globale, riposte globale” 16 december 2017 

PS: drie keer raden waar Carrefour zijn hoofdvestiging heeft? Juist ja, een brievenbus in de Zuid As, Amsterdam.

Vlak voor kerst werd een nieuwe boodschap aan het management gegeven. Acties bij elf vestigingen tegelijk, de zogenaamde points chauds verdeeld over het hele land. Uit de verklaring: het Plan Bompard “heeft als doel om de Carrefour Group om te vormen in een simpele en vulgaire financiële holding die hier en daar min of meer winstgevende vierkante meters beheert.” – La riposte de la CGT Groupe Carrefour contre le Plan Bompard 23 december 2017.

Beelden op France 3   en zo’n beetje alle andere media.

Meer binnenkort hierover op supermacht.nl (en daarna op globalinfo)