Ga naar de inhoud

Overal actie tegen ICE/deportatiepolitie in VS

Het snoeiharde anti-migratiebeleid van Trump en de zijnen roept overal in de VS felle reacties op.  Op veel plekken zijn demonstraties en acties tegen de speciale deportatiepolitie en hun gruwelijke kampen, die nu zelfs door leden van het congres openlijk ‘concentratiekampen’ worden genoemd.

4 min leestijd

(Foto: actie tegen ICE in 2016, van public)

Trump scoort bij zijn racistische blanke achterban door zijn harde beleid. De deportatiedienst ICE (wikipedia: The U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) is a federal law enforcement agency under the U.S. Department of Homeland Security charged with securing the United States borders and safeguarding the integrity of the country’s immigration system…) had aangekondigd afgelopen weekend te beginnen met gerichte aanvallen en invallen tegen ongedocumenteerde gezinnen die uitgeprocedeerd zouden zijn. Dit heeft enerzijds geleid tot enorme angst onder ‘illegalen’ maar ook tot massale solidariteit en veel acties.

De daad van de 69-jarige anarchist in Tacoma, die bussen van ICE aanviel en er een in brand wist te zetten, totdat hij door politie werd neergeschoten, hebben lezers hier misschien opgemerkt. Maar er gebeurt veel meer, dat vaak minder spektakulair is maar ook effectief is en een inspiratie voor Neeeederland zou kunnen zijn, waar de kampen alleen maar minder erg zijn dan die van trump omdat we ze tegenwoordig in Libie laten bouwen.

Neem deze anti-ICE patrouille in San Diego (aan de grens met Mexico) die voor de ICE-razzia’s uitrijdt om mensen te waarschuwen en een geweldige patrouillewagen heeft.

Of deze oploop in New Mexico (verslag volgens Fox-versie). Dergelijke demonstraties vinden momenteel overal in de VS plaats

Over de acties berichten vandaag veel mainstream media , die in toenemende mate walgen van Trump en zijn maatje Mike Pence, die net een perskonferentie in een model-concentratiekamp had belegd.

De New York Times bericht dat de door ICE aangekondigde massale razzia gisteren nog niet te merken was. (Only a handful of arrests appeared to take place, and they were reported in just a few cities. That was much different than the nationwide show of force that had originally been planned, in which Immigration and Customs Enforcement agents were expected to fan out in unison on Sunday morning across immigrant communities in major cities. But the authorities said that more arrests would follow through the week).

Maar de berichtgeving gaat verder met gruwelijke verhalen over ouders die de deur uit gaan om boodschappen te doen en dan opgepakt worden en dus niet terug keren. Iedereen die geen papieren heeft, probeert binnen te blijven. Maar vaak dat is vaak niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de baas eist dat je komt werken, anders ben je je baan kwijt.

Maar opmerkelijk positief is dan het verhaal van 30 ‘ICE-chasers’ die zondagochtend in Atlanta de straat opgingen om mogelijke razzia’s te signaleren en mensen te waarschuwen. Buurten met veel migranten zijn ondergeplakt met muurkranten waar op te lezen is wat de rechten van illegalen zijn. Je hoeft ICE bijvoorbeeld niet binnen te laten als ze geen huiszoekingsbevel hebben, en die hebben ze meestal niet. Ze rammen op de deur en hopen dat de intimidatie genoeg is om binnen te komen of de papieren te controleren. Als dan blijkt dat je op ‘de lijst’ staat, wordt je afgevoerd. Maar als je ze niet binnenlaat, kunnen ze niets controleren. Je moet dan wel binnen blijven en kunt de kinderen niet naar de creche brengen bijvoorbeeld:

Some parents called the center’s offices that day to say they were too scared to send their children to summer day care and education programs. “The ones who did, you could actually see mothers with children, holding their hands, holding their cellphones, and they were literally running to the school,” Ms. Sanchez said.

Dergelijke informatiecampagnes vinden in veel steden plaats, vaak met hulp van progressieve kerken. En vaak zelfs met de gemeentebesturen en burgemeesters aan hun kant.

Het verschil met Obama, onder wiens regering ook flink uitgezet werd, was dat die ICE vooral illegalen met een strafblad liet afvoeren. Trump wil gewoon iedereen het land uit en krijgt daarvoor de handjes op elkaar van zijn racistische achterban.  

CNN bericht dat het ICE in veel gevallen niet lukte om mensen op te pakken omdat ze niet thuis waren: ICE personnel have encountered one problem since the operation began, the senior administration official said: Potential targets of raids were not home when agents arrived. Those people may have relocated temporarily, the official said, as a result of the media coverage of the operation before it began — including comments from President Donald Trump, who said the raids would start on Sunday.

Sociale media zijn belangrijk bij deze locale informatie-stromen, en natuurlijk worden die ook weer massaal gespammed door rechtse trollen die elke migrant het liefst zien verdrinken. Het blijft moeilijk te geloven dat zoiets op dit moment plaats vindt in een land dat zichtzelf op de borst slaat over zijn democratische rechten…

————–

Zie ook op Truthout Trump’s Asylum Ban 2.0 Is Broadest Attack Yet on the Asylum Process