Ga naar de inhoud

Opstand loont: de resultaten tot dusver

Twee weken van openlijke rebellie op straat hebben snelle, ongekende resultaten opgeleverd, in tegenstelling tot het gletsjertempo van beleefde hervormingen.

6 min leestijd

(Een vertaling van Rebellions Get Results: A List So Far, door Brian Bean, Rampant, vertaling globalinfo.nl (donateur worden?) foto: brandend nieuwbouwproject voor dure woningen (in aanbouw) in Minneapolis door Chad Davis/Flickr, Creative Commons 2.0)

Vandaag (8 juni, vert.) is het twee weken geleden dat George Floyd werd vermoord door de politie van Minneapolis en twee weken van opstand die uitmondde in een nationale en voortdurende Amerikaanse opstand tegen de politie en tegen het racisme jegens zwarte bewoners. Terwijl de vlammen uit gebouwen sloegen en politie-auto’s naast politiebureaus werden vernield, hebben sommige liberals (progressieven in de VS, vert.) hun handen in onschuld gewrongen en de opstand betreurd met het argument dat rellen contraproductief waren en minder effectief dan “vreedzaam protest” of het bewandelen van officiële kanalen. Op dezelfde manier hebben sommigen aan de linkerkant lang de neiging gehad om het centrale karakter van de crisis en de snelheid van de veranderingen als gevolg van de rebellie te onderschatten. Zij stellen dat de verandering plaatsvindt via geleidelijk middelen, dat mensen van nature de weg van de minste weerstand inslaan, waarbij ze via bestaande instellingen en langetermijncampagnes, met name verkiezingscampagnes, werken aan verandering.

De wereld om ons heen laat een ander beeld zien. Hieronder bieden we deze lijst met overwinningen die in de afgelopen twee weken in korte tijd zijn behaald. Sommige zijn groot, andere zijn klein en symbolisch, en geen enkele is uiteindelijk voldoende. Maar ze zouden allemaal bijna ondenkbaar zijn geweest slechts enkele weken geleden, een tijd waarin de ambtenaren onwankelbaar leken en de regels van het spel onbetwistbaar. Deze lijst is noodzakelijkerwijs onvolledig, want de strijd is net begonnen en het zal meer strijd vergen om de winst te consolideren en nieuwe horizonten te openen op de weg naar ‘abolition’. Deze overwinningen hebben ook allemaal een prijs gehad. Minstens twee mensen zijn naast George Floyd door de politie gemarteld in deze strijd, meer dan 10.000 gearresteerd, en nog veel meer mishandeld door de politie, waarbij zwarte mensen de hardste klappen van de politiereactie te verduren krijgen. Vandaag de dag, verre van tevreden, is de woede en het doel van de mensen die de straat opgaan nog steeds even intensief. Als we week drie van de grootste collectieve strijd van onze generatie binnengaan, levert de lijst met overwinningen van onze beweging een fundamentele les: rellen leveren resultaten op.

 • George Floyd’s moordenaar werd ontslaten, gearresteerd en in beschuldiging gesteld van moord (3rd degree murder). Daarna werd de beschuldiging verzwaard en werden ook de drie andere aanwezige agenten  aangeklaagd.

 • Algemene bewustwording over politie en racisme is gigantisch omgeslagen, met nu 54 procent van Amerikanen die protesten  ondersteunen en het platbranden van een politiebureau. Hiermee is het platbranden van een politiebureau populairder dan zowel Trump als Biden.
 • Een meerderheid die niet gevetoed kan worden in de gemeenteraad van Minneapolis  heeft beloofd stappen te ondernemen om de Minneapolis Police Department te ontmantelen. Hiermee zou de politie in Minneapolis niet geheel opgeheven worden, maar het is een belangrijk begin voor de strijd om de politie uit te faseren en alternatieven in te stellen.
 • The Minneapolis School Board heeft een  einde gemaakt aan de samenwerkingsovereenkomst met de politie, een overwinning voor de “Cops out of schools” beweging.
 • De University of Minnesota heeft ee einde gemaakt aan de samenwerking met de politie.
 • Minneapolis Parks and Recreation heeft een einde gemaakt aan de samenwerkingsovereenkomst met de politie.
 • De staat Minnesota heeft een rechtzaak aangespannen tegen de Minneapolis Police Department (MPD).
 • TDe burgemeester van Los Angeles heeft aangekondigd dat de politiebegroting gekort wordt met een bedrag van  100-150 miljoon en dat bedrag te besteden aan programma’s voor betere levensomstandigheden voor zwarte bewoners. .
 • Los Angeles heeft een moratorium ingesteld op het toevoegen van mensen aan de database van de politie over ‘gangs’.
 • De burgemeester van New York City heeft aangekondigd dat hij een ‘nog niet bepaalde’som geld uit de begroting van de politie gaat halen voor programma’s voor jongeren.
 • New York City heeft een einde gemaakt  aan het gebruik dat de politie straatverkopers controleert op overtredingen.
 • Louisville heeft tijdelijk het gebruik van binnenval-betredeingsbevelen  opgeschort, het soort betredingsbevel dat werd gebruikt om Breonna Taylor te vermoorden, en heeft stappen ondernomen om die helemaal te verbieden.
 • Openbare scholen in Portland, OR  hebben besloten geen gebruik meer te maken van politie op scholen.
 • Transportbonden in tenminste Minneapolis, Pittsburgh, New York City, Chicago, San Francisco, Washington DC, en Boston hebben geweigerd om gearresteerde demonstranten te vervoeren voor de politie. In Minneapolis, Boston, en Pittsburgh hebben ze ook geweigerd om politie te vervoeren.
 • Standbeelden die de reactionaire zaak van slavenhandelaars vereren en oorspronkelijk waren neergezet als reactie op de Civil Rights movement, zijn door lokale besturen, of directe actie, verwijderd in Richmond, VA, Birmingham, Montgomery, Alexandria, VA, en Baltimore.
 • Standbeeld van slavenhandelaar in Bristol, England werd in zee geknikkerd.
 • De muurschildering van de notoir racistische agent en burgmeester Frank Rizzo is verwijderd in Philadelphia.
 • Scheuren zijn gekomen in het leger van de VS met groeiend verzet van soldaten om ingezet te worden om protesten te onderdrukken.
 • Los Angeles Pride heeft aangekondigd dat de Pride parade dit jaar omgedoopt wordt tot een Black Lives Matter protest.
 • Indianapolis Pride heeft aangekondigd niet langer politie te willen hebben bij Pride events. Cops out of Pride.
 • Agenten die in twee personen mishandelden tijdens protesten in Atlanta zijn in beschuldiging gesteld.
 • Agenten in Buffalo die ojudere man mishandelden tijdens protest zijn gearresteerd.
 • De National Football League heeft besloten om het knielen (protestgebaar tegen geweld tegen zwarten, vert.) door spelers toe te staan.
 • Een rechter in Denver issued a restraining order limiting the use of tear gas and rubber bullets by police at protests.
 • Seattle’s vakbondsraad central Labor Council (MLK Labor) dreigde om de Seattle Police Officers Guild uit de organisatie te gooien.
 • Burgemeesters in Los Angeles, New York City, en Chicago waren allen gedwongen om avondklokken op te heffen terwijl de protesten voortduurden.
 • Vertegenwoordigers van beide partijen in het Congress werden gedwongen om aan te kondigen de start van een procedure om beperkingen in te stellen op het 1033 Program, waarin geregeld wordt hoe militair materiaal aan lokale politie-afdelingen beschikbaar wordt gesteld.
 • Fuji Bikes heeft verkoop van fietsen aan politie opgeschort.

Dit is zeker geen complete lijst, maar het is een weerspiegeling van de massale verschuivingen en concrete winsten die de opstand uit het rijk van het ondenkbare naar de werkelijkheid heeft gehaald. Deze resultaten zijn, net als elke andere hervorming, partieel en zwak. Ze zijn verre van perfect. Het zijn concessies die worden opgegooid door een systeem dat zichzelf probeert te redden. Hun uiteindelijke impact moet nog worden geregeld. Maar ze weerspiegelen hoe snel dingen kunnen veranderen als mensen van onderaf actie ondernemen, waarbij ze de normale gang van zaken verstoren door vaak illegale actie, buiten de aangewezen en gesanctioneerde kanalen om. Deze overwinningen, en zeker nog meer, zijn resultaten van een strijd van onderaf, aangewakkerd door woede en vuur, feest en vreugde. En we zijn nog maar net begonnen.