Ga naar de inhoud

Opstand in Chili

Verbluffende taferelen in Chili, waar protesten tegen een enorme verhoging van de kaartjes voor de metro als nel omsloegen in algeheel verzet tegen de neoliberale regering en haar knokploegen in uniform. De regering heeft de verhoging van de OV-kaartjes alvast ingetrokken…

3 min leestijd

Een (van de vele) korte reacties wat er ondertussen in het land gebeurde, van indymedia geplukt en vertaald door globalinfo…

Deze tekst werd op 19 oktober gepubliceerd op de website van Agitición Inmanente, een ultralinks project uit het zogenaamde Chili. Wat volgt is onze vertaling. (commentaar van vertaler bij Ineditas, vert)

De gebeurtenissen van gisteren, op 18 oktober, openden een Doos van Pandora van proletarische opstand in Chili. Vanaf nu is het onmogelijk om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Het proletariaat is op straat en noch het leger, noch de politie kan de decentrale en anarchistische opkomst ervan stoppen. Er zijn barricades en potten-en-pannenprotesten ( cacerolazos) in alle delen van de stad. De tariefverhoging is het topje van de ijsberg gebleken, maar werkelijk iedereen wist diep van binnen dat dit allemaal een tijdbom was. De ondraaglijke precarisering van het leven, een droogte die alleen maar erger wordt, de kosten van levensonderhoud die een beledigend niveau bereiken, zodat 80% van de bevolking in de schulden en pensioenen leeft, zijn een historische fraude gebleken. De opstand in Ecuador was ongetwijfeld een vonk voor de grote aantallen boze mensen die zich identificeerden met onze broers en zussen in het noorden. Er zijn meer dan genoeg motieven.

chile5Op straat kun je de woede, verontwaardiging, de anti-politieke furie voelen, naast de solidariteit, het oproer en de extatische gevoel van strijd, schouder aan schouder, tegen degenen die ons onderdrukken. Zoveel microbussen zijn in brand gestoken, het ENEL-hoofdkantoor (multinational in de elektriciteitsvoorziening) is in brand gestoken, zeven metrostations zijn in de as gelegd, supermarkten en bedrijven zijn meerdere malen geplunderd en een monument voor de politie en hun vlag is in brand gestoken. De stad stond overal op zijn kop.

Vandaag is het 19 oktober en er zijn geen tekenen dat het stopt. Piñera [Chili’s president] liet al snel door militairen met scherp schieten en op straat begonnen mensen al snel bijeen te komen om de wegen te blokkeren, de cacerolazos begonnen ’s middags en veranderden al snel in straatprotesten.

De algemene opvatting is er een van angst en woede over de militaire aanwezigheid, die onmiddellijk doet denken aan de dictatuur [van Pinochet]. Maar de stemming is sterker dan ooit, in De strijdvaardigheid hangt overal in de lucht: deze dagen zullen de geschiedenis maken.

Vanuit de straten van Santiago, met ons hart in onze handen en de passie om de oude wereld te zien branden, doen we een internationale oproep tot solidariteit en de uitbreiding van de opstand. We weten dat dit nog maar het begin is van iets moois, maar niet pijnloos, net als het leven zelf.

Hic rhodus hic Salta!

Hieronder staan pamfletten die we op 18 en 19 oktober op straat hebben verspreid.

Zie hier de pamfletten in Spaans en Engels

Pamflet van 19 oktober (voorkant en achterkant):

Democratie is de dictatuur van het kapitalisme!

Intrekking van de noodtoestand! Weg met het leger en de politie op straat!

De massale opstand op 19 oktober was niet alleen maar tegen de verhoging van de OV-prijzen, het was ook een opstand tegen het totale onrecht dat ons leven beheerst: betalen om te leven en leven om te betalen. Als we in opstand komen is dat omdat we geen slaven willen zijn van geld, loonarbeid en kapitaal. Wij zijn mensen, geen handelswaar! We roepen alle uitgebuitenen op tot zelforganisatie en rebellie tegen de noodtoestand.

Gisteren hadden we een grote overwinning, laten we onze kracht in de straten laten zien. Nu komen we voor het nu.

Moge de proletarische strijd gratis openbaar vervoer voortbrengen!

Voor communisme & anarchie!

—————–

Aanvulling globalinfo:

Zie ook verslag en foto’s op crimethink